Cabernet franc és terroir Villányban

A villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc & Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen természetesen nem marad el a szokásos top 12 bemutató sem a classicus, a premium és a super premium villányi cabernet franc borokból. A fórum egyik különlegesnek ígérkező élménye a muzeális villányi franc-ok kóstolója lesz.

Terroir, Vineyards & Vintages

A villányi borvidék 2019. november 22-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az V. FRANC & FRANC-fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában, ahogy a korábbi években is, a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

Az idei téma a terroir szerepét járja körül, a dűlőket veszi górcső alá, illetve az évjáratok jelentőségére is kitérnek majd az előadók. Elsősorban a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése a cél, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc Bizottság tagjai és a nevező borászok tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

 • Szemes Pince Cabernet Franc 2018,
 • Bakonyi Péter Pincéje Cabernet Franc Siklós 2017,
 • Lelovits Tamás Pincészete Cabernet Franc 2017,

premium

 • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2017,
 • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2016,
 • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2016,
 • Ruppert Borház Villányi Franc 2015,
 • Sauska Villányi Franc 2015,
 • Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012,

super premium

 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás 2016,
 • Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc – Kopár 2015,
 • Mokos Pincészet Villányi Franc 2015.

A délelőtti program bevezető előadását „Fókuszban a terroir. A villányi termőtáj egyedi értékei” címmel dr. Czigány Szabolcs, a PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense és dr. Teszlák Péter, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa tartják meg. Ezt „Egység a sokszínűségben: Franc-ok Villányból” címen követ a nap egyik sokak által várt pontja, azaz a 3 classicus, 6 premium, 3 super premium franc kóstolása, amelyet Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója vezet le. A délelőtti programot dr. Szabó Géza egyetemi docens, a PTE TTK FFI Turizmus Tanszék vezetője és Závodi Bence PhD-hallgató közös előadása zárja „Borturizmus, -kultúra, -gasztronómia  – Imázs a 25 éves villányi-siklósi borúton” címmel.

Az ebédszünetet követően „Terroir a palackban” címen érkezik Darrel Joseph, Bécsben élő amerikai borszakíró a fajta jellemző nemzetközi termőtájait veti össze 3 különböző régióból származó cabernet franc segítségével. A korábbi évek érlelési és erjesztési kísérletei után az idei évben a cabernet franc fajtát érintő borvidéki kutatás az egyes kiemelt dűlők jellegzetességeit mutatja be 10 különböző ültetvényről származó bormintán keresztül. A területek egyedi adottságairól „Franc-ok a dűlőkből” címmel Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője számol be.

A fórum zárását előzi meg az egyik legizgalmasabb kóstolósor, a muzeális borok Villányból hat tétele. Horkay András szakmai tolmácsolása mellett a következő borok idézik fel az elmúlt évtizedek néhány évjáratát:

 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc 2008,
 • Polgár Pince Cabernet Franc Barrique – Családi válogatás 2007,
 • Weninger & Gere Pincészet Cabernet Franc Selection 2006,
 • Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány – Villányi Cabernet Franc 2002,
 • Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999,
 • Bock Pince Villányi Cabernet Franc 1993.

A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 19 900 Ft, jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges.

Franc & franc kóstolónap: 2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb villányi franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni. A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstolónap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat. Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon lehetséges, a jegyár 20 900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi oldalon érhető el: www.villanyiborvidek.hu.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei