A buszon felejtette a táskáját? Így oldják ezt meg Bécsben

Bécs szeretné megkönnyíteni azok dolgát, akik elveszítették valamilyen értéktárgyukat. Ezért 2018. január másodika óta egy központi helyre, a Fundservice Wien központi telephelyére kerül minden olyan tárgy, amit az utcán, a metrón, a villamoson vagy a buszon találtak meg.

 Mindegy, hogy hol veszítette el tárcáját, esernyőjét, telefonját vagy aktatáskáját, mostantól egy helyen kell keresnie Bécsben. Az osztrák főváros ugyanis összevonta a különböző illetékességi körökhöz tartozó talált tárgyak osztályait és egy központi helyen gyűjti össze ez elveszett értéktárgyakat. A tulajdonosok gyorsabb felkutatása érdekében ennek a központi Fundservice-nek ráadásul közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így az elvesztett iratok például akár 1–2 napon belül visszajuthatnak gazdájukhoz.

Bécsben évente több tízezer érték kallódik el útközben

Bécsben évente több tízezer érték kallódik el útközben, 2017-ben például csak a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien járatain 30 ezer értéktárgyat hagyott el az utazóközönség. A különböző telephelyek összevonásával a tulajdonosok dolgát szeretnék megkönnyíteni, akiknek már elég egy helyen érdeklődniük elvesztett értékeik után. A becsületes megtalálónak továbbra is több lehetősége van, hogy leadja a talált tárgyakat, kisebb értékű holmik esetén akár a Wiener Linien munkatársaihoz is fordulhat. Az osztrák fővárosban ezen kívül összesen 100 úgynevezett Fundbox (talált tárgyak doboza), illetve személyes ügyfélszolgálat is fogadja a talált tárgyakat. Ezek elsősorban a rendőrőrsök közelében találhatók, de fel vannak tüntetve a wien.at weboldalának hivatalos térképén is. A nagyobb értékű tárgyakat, például pénztárcákat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat és ékszereket viszont csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon vagy a központi telephelyen.

Jelen és jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Jelen és jövő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei