Budapesti adventi és karácsonyi vásár

Az idén 20 éves Budapesti adventi és karácsonyi vásár november 9-étől a téren várja majd a városlakókat és a turistákat.

A független szakmai zsűri által legjobb minősítést elnyert és pályázatnyertes kézművesek által fémjelzett Vörösmarty téri vásár vonzereje jelentős. Az ezen időszakban Budapestre érkező belföldi és külföldi vendégek kedvelt programja, mely többek között a vendégéjszakák számát hivatott növelni. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ feladata megőrizni a város ezen turisztikai és kulturális attrakciójának fényét és hírnevét.

A Vörösmarty téri Budapesti adventi és karácsonyi vásár a teljes időszakban kulturális programokkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal, gyerekprogramokkal várja a budapesti és az országból érkező családokat, a hazai és külföldi vendégeket egyaránt.

A családok éve 2018 programsorozathoz csatlakozva az immár szokássá vált jótékonysági és karitatív szervezetek segítése is kiemelt feladata a szervezőknek, ami a téren szolgáltató vendéglátósok, kiállítók együttműködésével valósul meg az idén is. Fontos szempont a magyar konyha, a gasztronómia, a kiváló minőségű termékek, az ételek, az alapanyagok, a borok, valamint a különlegességek méltó bemutatása.

A szervezők és a kiállítók ez évben is különlegességekkel, programokkal készülnek a Vörösmarty téri Budapesti adventi és karácsonyi vásárra, mely 2018. november 9-étől 2019. január 1-jéig várja vendégeit.

A téren 16 vendéglátóhelyen hetente más-más tematikát követve várják az ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris különlegességekkel a látogatókat. Szent Márton hetén számos libából készült ételt lehet kóstolni, a vadak hetén szarvas, őz, nyúl és vaddisznó szerepel a kínálatban, november végén kiemelt szerepet kap a káposzta, de megkóstolhatók lesznek a hanuka ünnepköréhez kapcsolódó tradicionális ételek, valamint lesz halak hete és újévi malac hete is.

Keddenként a vásár gasztronómiai különlegességei mutatkoznak be egy helyen, szerdánként Budapest titkai címmel utazási érdekességekről lesznek előadások, csütörtökönként a Hagyományok Háza szervez a Kárpát-medence hagyományait és kultúráját bemutató programokat. Péntekenként Írók karácsonya címmel irodalmi estekkel készülnek. Szombatonként a hütte vendégeit marcipánbemutatóval várják.

A színpadon a csaknem két hónap alatt mintegy 160 program lesz, amelyek között népzenei, dzsessz-, crossover-, alternatív, blues- és soulkoncert, valamint bábszínházi, vagy zenés-táncos előadás is várja a közönséget. December 6-án a finn Mikulás is ellátogat a Vörösmarty térre és ajándékokkal kedveskedik a jelenlévőknek. A játszóházban a gyerekek elsajátíthatják a gyertyaöntés, a kosárfonás, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés technikáját, a Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhelyében pedig a kovácsmesterség mutatkozik be idén.

A karitatív faházban több jótékonysági szervezet várja az adományokat, de kiemelt programok keretében gyűjtenek a nagydobronyi magyar árvaházban élő gyerekeknek és a Budai Gyerekkórház javára is. December 1. és 24. között mindennap sötétedéstől fényfestéssel készülnek a Gerbeaud-ház falán, amelyet kora délutántól zárásig láthat a vásár közönsége. A iparművészeti ajándéktárgyak kínálatáról a Magyar Kézműves Szövetség tagjainak és más, magas művészi értéket és minőséget képviselő, mintegy 20 mesterséget felvonultató kézművesei gondoskodnak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei