Budapesten koncertezik David Helfgott

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. 2018. augusztus 15-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd.

David Helfgott ausztrál zongoraművész ikonikus életét mindenki megismerhette a róla készült, 7 Oscar-díjra jelölt Ragyogj! című filmből. Idén augusztusban – húsz évvel a kultikus film magyarországi bemutatója után – itthon is meghallgathatjuk élőben a művészt, újabb európai turné keretén belül ugyanis ismét Budapestre látogat. Az év egyik legfantasztikusabb klasszikus zenei élménye várható! Káprázatos muzsika egy zseniális művésztől, akinek tehetsége és egyénisége, megpróbáltatásokkal teli életútja csodaként van számon tartva.

David Helfgott 2018. augusztus 15-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik. A zongoraművészt az Art Anzix Symphonic Orchestra kíséri majd.

A híres ausztrál zongorista, David Helfgott gyerekkora nagy részét Perthben töltötte és különleges zenei tehetsége már egész korán megmutatkozott, hatszor is megnyerte az ABC hangszeres & énekversenyén az állami döntőt. 17 éves korában kezdett el tanulni Alice Carrarddal, Bartók korábbi tanítványával és Thomán Istvánnal, Liszt Ferenc tanítványával. Két évvel később felvették a londoni Royal College of Music zongoratanszékére. A tanára Cyril Smith úgy jellemezte Davidet, mint a legzseniálisabb tanítványát 25 évnyi tanítása alatt és Horowitzhoz hasonlítja mind technikájában, mind temperamentumában. David Helfgott számos díjat nyert a College-ban, többek között a „Legjobb koncert előadásért” járó Dannreuther-díjat Rahmanyinov 3. zongoraversenyének pazar előadásáért. Azonban sajnos a Londonban töltött idő vége felé közeledve egyre több érzelmi változáson ment keresztül, melyet még tetézett perthi mentora, Katherine Susannah Pritchard írónő halála is, és végül idegösszeroppanást kapott.

A hetvenes években gyakran kellett kórházban töltenie az idejét, majd 1976-ban David beköltözött egy rehabilitációs intézetbe, ahol hat évig tartózkodott. A legnagyobb krízist számára az jelentette, amikor elveszítette a belső zenéjét, de emlékszik arra a napra is, amikor visszatért hozzá a zene: „A köd felszállt, és újra hallottam, meg vagyok mentve.”

Dr. Chris Reynolds, a perthi Riccardo’s borbár tulajdonosa visszahozta Davidet a zenei életbe, az ő bárjában játszott szombat esténként. Itt ismerkedett meg a későbbi feleségével, Gilliannel is, aki Mike Parry menedzser támogatásával segített neki fokozatosan visszatérni a zenei karrierjéhez perthi koncertelőadások és egy ausztráliai koncertturné megszervezésével.

David sikeresen visszatért az aktív koncertező zenei életbe és egy egész sorozat CD-t adott ki, többek között az Oscar-díjnyertes Ragyogj! c. film zenéjét, mely figyelemreméltó és inspiráló életéről szól. A David előadásában játszott Rahmanyinov 3. zongoraverseny első helyen állt több hónapig a CD-eladások listáján Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mindenhol aranyminősítést szerezve.

1996 októberében négy telt házas koncertet adott a Sydney Operaházban, melyet egy kihívásokkal teli világturné követett 1997-ben az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, melynek zárókoncertjén a londoni Royal Albert Hallban Rahmanyinov 3. zongoraversenyét mennydörgésszerű álló tapssal díjazta a közönség. A következő években folytatta a turnét Ázsiában, Afrikában, Japánban, Új-Zélandon és Európában, és természetesen Ausztráliában. Ezután pedig folyamatosan, tehát immár harminc éve nagyjából folyamatosan járja a világot, mindenhol fantasztikus sikert aratva.

Davidet a zene díszdoktorává avatták a nyugat-ausztrál Edith Cowan Egyetemen és tiszteletbeli állampolgár lett az olaszországi Montecatini Termében, valamint 2008 januárjában az ausztrál hírességek sétányán, a Bellingen Parkban szobrot emeltek a tiszteletére.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei