Budapesten koncertezik David Duchovny

Budapest, MOM Sport, 2019. február 11., hétfő 20 óra

Amikor David Duchovny nevét meghalljuk, mindenkinek a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták Fox Mulder ügynöke, a Kaliforgia Hank Moodyja és számos sorozat, sikerfilm főszereplője jut eszünkbe.

Ezúttal nem a filmvásznon és nem a képernyők előtt élvezhetjük játékát, hanem tanúi lehetünk muzikalitásának is. Az alternatív rockegyüttes énekeseként szinte fénysebességgel robbant be a zenei életbe, és hamar elnyerte a kritikusok, a közönség elismerését és rajongását.

Koncertjei során hatalmas sikereket arat és örömünkre nyilvánosságra hozták a 2019-es koncertturné állomásait, melynek keretében most először Budapesten lép fel a hollywoodi sztár és bandája. A legendás sármőrrel 2019. február 11-én találkozhatunk a MOM Sportban a Danubius Music szervezésében.

David Duchovny New Yorkban született és nevelkedett. A Princeton Egyetemre járt, majd a Yale-en szerezte meg mesterdiplomáját angol irodalomból. Már jó úton haladt, hogy megszerezze a PhD-fokozatát, amikor elkapta a színészet iránti lázas lelkesedés.

Hamarosan Duchovny az egyik legelismertebb, leghíresebb hollywoodi színésszé nőtte ki magát.  A Fox Televízió szörnyének sztárja sikert aratott az X-aktákban, Davidet a „Kiváló színész”-nek járó Emmy-díjra jelölték Sorozatok kategóriában, majd 1997 januárjában megnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat „Filmsorozatok” kategóriában. Összesen háromszor jelölték Golden Globe-díjra, szintén háromszor a Screen Actors” Guild-díjra, és egyszer a tv-kritikusok legjobb színésznek járó díjára „Sorozatok” kategóriában.  

Később David filmrendezői feladatot is bevállalt a már amúgy is széles tevékenységi köre mellé, amikor megírta, megrendezte és a főszerepét eljátszotta három X-akták-epizódnak, melyek nagy elismerést és jó kritikákat kaptak. Ezek a következők voltak: „The Unnatural” (Természetellenes), melyben a főszerepet Jesse Martin játszotta; „Hollywood A. D.,”, melyben a főszereplők Garry Shandling és Tea Leoni voltak, valamint a „William” című epizód. Rendezői tehetségét a Fox listavezető sorozatában, a „Bones”-ban („Csontok”) is megcsillogtathatta, valamint a „Calofornication” („Kaliforgia”) hat epizódjában is. 

Duchovny szenvedélye a renegát (hitehagyott) filmek iránt nyilvános elismerést kapott az olyan játékfilmekben való szerepléséért, mint pl. a Kalifornia, melyben Brad Prittel együtt játszotta a főszerepet, és az Elbűvölve c. ellentmondásos filmben, melyet Michael Tolkin rendezett és amelyben Mimi Rogers partnereként játszotta a főszerepet.

2002-ben Duchovny játszotta el a főszerepet a Miramax Filmstúdió vígjátékában, a Full frontal („Szemből telibe”) című filmben Steven Soderbergh rendezésében, Julia Roberts és George Clooney partnereként. David ezután még néhányszor röviden visszatért televíziós szerepekbe. Először jó barátjának, Bonnie Huntnak a „Life with Bonnie” (Élet Bonnie-val) című show-jába, mely szerepéért jelölték Emmy-díjra 2003-ban. Majd ezután egy felejthetetlen szerepe volt a „Szex és New York”-ban, ahol a Sarah Jessica Parker által alakított Carrie Bradshaw exszeretőjét játszotta.

2005-ben debütált első játékfilmének, a „House of D” („Így nőttem fel”) rendezésével, melynek forgatókönyvét is ő írta, és amelyben szereplőként is megjelenik. A film, amelynek főszerepeit Robin Williams és Anton Yelchin játszotta, élénken jeleníti meg a fiatalság lelkületét, annak minden örömével és szomorúságával. 

A másik hosszan futó sorozata, a „Californincation” („Kaliforgia”) hét évig ment a tv-csatornákon. Hank Moody egy nagyon jelentős szereplő volt a filmben David Duchovny alakításában, mely aztán bekerült a poplexikonokba. Ezért a szerepéért nyerte el a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat a Vígjáték kategóriában. 

A Farrar Straus and Giroux 2015 februárban adta ki David Duchovny „Holy cow” (Szent tehén) című első regényét, mely sokáig a New York Times bestsellerlistáját vezette. Ezt követte a második regénye, „Bucky F*cking Dent”, mely szintén a New York Times bestsellerlistáját vezette és 2016-ban került kiadásra világszerte.

David 2015-ben fejezte be első stúdiólemezét, melynek a címe „Hell or Highwater”. Második albumát, „Every Third Thought”, 2018 februárban adta ki. David és az együttese már turnézott Európában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában. David Duchovny 2019-re tervez egy újabb európai turnét. David jelenleg a stúdiójában dolgozik az együttesével a harmadik lemezén. 

David Duchovny január 3-án visszatért díjnyertes szerepébe az X-aktákban, ahol Fox Muldert alakítja ismét. Harmadik könyve Miss Subways címmel 2018 májusában jelent meg világszerte. Továbbá tervezi, hogy filmre vigye és megrendezze a Bucky F*cking Dent című regényét 2018-ban.

David Los Angeles és New York között osztja meg az idejét. Ő az egyetlen színész, aki mind a vígjáték, mind a dráma kategóriában elnyerte a tv-sorozatok legjobb színésznek járó Golden Globe-díját. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=-W2izQyHiTc

Akár ez is tetszhet A szerző további művei