Budapest Európa sportfővárosa 2019-ben

Mint egy újévi fogadalom, úgy indult el a a Budapest 2019 Európa sportfővárosa egész éves programsorozat: a mottója, hogy idén egyetlen nap se teljen el sportolás nélkül. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy szeretnék a budapestiek számára közelebb hozni a sportolás élményét.

Hozzátette: szakmai együttműködő partnerükkel, a Testnevelési Egyetemmel színvonalas, tartalmas, minden korosztályt megszólító és nem utolsósorban változatos sporteseményekből álló kínálatot állítottak össze a fővárosi lakosoknak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elmondta, hogy szakmai együttműködő partnerükkel, a Testnevelési Egyetemmel színvonalas, tartalmas, minden korosztályt megszólító, és nem utolsósorban változatos sporteseményekből álló kínálatot állítottak össze a fővárosi lakosoknak.

Ennek keretében többek között spinning- és jógarekorddöntésre készülnek az év közepén, tavasszal szenior életváltó napot szerveznek, amelyen a szépkorúak számára szeretnék megmutatni milyen sportokkal és mozgásformákkal tudják fitten tartani magukat. A családi sportnap azt a célt szolgálja, hogy nagypapák, apák és fiaik, illetve nagymamák, anyák és lányaik együtt próbáljanak ki különböző sportokat, illetve egymást inspirálva közösen éljék át a mozgás örömét, tapasztalják meg annak jótékony hatását. A Budapest Urban Games szintén része lesz a sportfőváros programsorozatnak, és teret ad mindenkinek, aki szeretné próbára tenni fittségét, kitartását. Ugyanakkor a szervezők gondolnak a túrázókra is, nekik nordic walking napot tartanak Budapest és környékének természetjáró útvonalain. Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte: valamennyi sportesemény ingyenes lesz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a „megtisztelő cím számos lehetőséget jelent a sport, a mozgásban gazdag életmód népszerűsítésére, hiszen kihat a gyermekek sportolásra ösztönzésére és az infrastrukturális fejlesztésekre egyaránt”. 2018-ban Magyarország sikeres birkózó-világbajnokságot és divízió I-es jégkorong-vb-t rendezett, idén pedig kvalifikációs kajak-kenu-, vívó-, öttusa- és asztalitenisz-vb-nek ad otthont az ország.

Ami újdonság, hogy január másodikán kiderült, hogy Budapest rendezheti a tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét is. Stróbl Dorottya, a Magyar Lovasszövetség főtitkárának tájékoztatása szerint „a nemzetközi szövetség (FEI) azt a kompromisszumos megoldást választotta, hogy mindkét jelentkező, azaz Budapest és Moszkva is rendez egy-egy kvalifikációs versenyt, amelyeken egy-egy csapatkvóta talál gazdára”.

Az eredeti kiírás szerint a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió egyetlen kvalifikációs versenyén két csapatkvóta talált volna gazdára. Az új kiírás alapján a területhez tartozó országok választhatnak, melyik versenyen indulnak, s mindkettőről a győztes vehet részt a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon. Stróbl Dorottya elárulta, a Nemzeti Lovarda lesz a helyszín, de a pontos időpontról még nem született döntés. A javaslatuk szerint június utolsó vagy július első hétvégéjén lesz a verseny a magyar és az orosz fővárosban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei