Budakeszi Vadaspark, az erdei tudástér

A Budakeszi Vadaspark csaknem negyven éve működik, azonban fejlődése és népszerűsége a mai napig töretlen. Az állatkifutók mellett folyamatosan újabb interaktív táblákkal, tematikus játszóterekkel, valamint tanösvényekkel bővül a vadaspark, melyeknek ugyanaz a célja: változatos és játékos módon átadni az erdei környezettel kapcsolatos tudásanyagot a fiatalabb és idősebb generáció számára egyaránt. De vajon mi kellett ahhoz, hogy a Budakeszi Vadaspark egy komplex, családi és szórakoztató ökoturisztikai látogatóközponttá válhasson?

A vadasparki kulisszatitkairól Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója mesél, a Budakeszi Vadaspark célkitűzéseiről, az elkövetkező időszak fejlesztéseiről és mindenről, ami a környezeti neveléssel, a programkínálattal és a megújulással kapcsolatos.

Mi volt az alapításkor a Budakeszi Vadaspark célkitűzése és funkciója?

A Budakeszi Vadasparkot a nemzetközi gyermekév alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje, a Buda-vidéki Erdőgazdaság alapította 1979-ben. A Budakeszi Vadaspark célja az elmúlt közel 40 évben nem változott: két-három órás, erdei környezetben történő séta során saját életterükben megismertetni a látogatókkal az erdeinkben élő legfontosabb fajokat, az erdő élővilágát, egyszóval a flórát és a faunát. A téma örök, de a bemutatás módja folyamatosan változik, mindig igazodva az adott korszellemhez. A vadaspark az elmúlt évtizedekben sikeresen alkalmazkodott a kihívásokhoz, és évtizedről évtizedre sikeresen újult meg, ezzel segítve a minket körülvevő természeti értékek bemutatását.

Mit jelent ma elmenni a Budakeszi Vadasparkba? Hogyan változott a bemutatás módja a kezdetekhez képest?

A mai felgyorsult világban nem elég csak az állatokat és a növényeket tárgyilagosan bemutatni. A vadaspark éppen ezért a játszva tanulás és az erdőélmény központba állításával egy interaktív ökocentrum létrehozásán dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a különböző fejlesztésekkel egy olyan tudás- és ismeretanyagot átadó, komplex családi központ, egy igazi közösségi tér kialakítása a cél, ahol jól érzik magukat a gyermekek és a felnőttek egyaránt, miközben kapcsolatba kerülnek a természettel. Azt gondolom, hogy egy Budakeszi Vadasparkban tett látogatás során mindenki megtalálja a számára legkedvesebb elfoglaltságot, és emellett észrevétlenül tanul az erdei környezetről, az erdészszakmáról, az állatokról és a „nagybetűs” erdőről.

Mi a célja a különböző fejlesztéseknek?

A fejlesztések alapvetően három különböző célt szolgálnak. Vannak infrastrukturális fejlesztések, amelyek egyszerre akár 3–4000 hozzánk érkező látogató igényeit hivatottak kiszolgálni. Emellett kiemelten fontosak az állatjóléti fejlesztések, amelyek az itt élő állatok életkörülményeit javítják. Egyrészt abban segítenek, hogy az állatok teljesebb életet éljenek a vadasparkban, másrészt a kifutók felújítását és újak építését jelentik. A harmadik csoport pedig az erdő, mint komplex ökoszisztéma játékos megismertetését szolgáló fejlesztések. A tematikus játszóterek és tanösvények mellett ide tartoznak a különböző informatikai fejlesztések, mint például a honlap vagy a saját applikáció, valamint a vadaspark jelenléte a közösségi médiában. A cél pedig mindenhol ugyanaz: játékos módon értéket közvetíteni, felfedezni az erdőt, és rájönni arra, hogy a „hazai az új egzotikum”.

Milyen kiegészítő programjai vannak a Budakeszi Vadasparknak?

A Budakeszi Vadaspark komplex szolgáltatáscsomagot kínál. Az állatok bemutatása mellett két tematikus játszótér, interaktív tanösvények, valamint kalandpark és dinópark is várja a látogatókat. A programok között helyet kapnak a mindennapos látványetetések és állattréningek, a hétvégi szezonális programok, de tematikus szakvezetéseket is tartunk, valamint a kisebbek nyári táborokban is részt vehetnek. Az óvodapedagógiai program keretein belül pedig akár házhoz is megy a vadaspark.

Személyesen miből meríti az új ötleteket, honnan inspirálódik?

Talán az a titok, hogy sokszor felállok az íróasztaltól, kimegyek és teszek egy kört a vadasparkban, körbenézek, hallgatom a családokat, figyelek a reakcióikra, a visszajelzésekre. Ebből merítek új ötleteket, irányokat. Az emberek mellett figyelek a nálunk élő állatokra is, hiszen nekünk az a legfontosabb, hogy ők jól érezzék magukat, és teljes életet éljenek nálunk. Az inspirációmat pedig közvetlenül a gyerekeimből merítem: sokszor hozom ki őket, hogy fedezzék fel a parkot, fussanak körbe, és utána meghallgatom, mire vágynának, mi hiányzik nekik, vagy éppen miért tetszett nekik annyira a legújabb látványosság.

Mik a tervek a következő időszakra?

Jelenleg a szolgáltatás- és területbővítés a cél. Folyamatban van a vadaspark területének növelése, amiben majd helyet kap egy lombkorona-tanösvény, egy kifutó az az újonnan érkező európai bölényeknek egy kifutó építése, valamint az erdészeti játszótér köré hamarosan kialakítunk egy madárröpdékkel tarkított körutat. Azt vallom, hogy mindig meg lehet újulni, csak el kell elfogadni, hogy a fejlődés apró lépésekben történik.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei