Borsodi Szitu: Amikor minden nap 1,3 millió korsó finom sört főzünk

Ki ne szeretne barátaival egy jót sörözni? Az ilyen baráti sörözések egyik legfontosabb kelléke nem is lehet más, mint egy hideg, aranyszínű, finom, jó minőségű sör. A Borsodi Sörgyár közel 450 dolgozója pedig arra törekszik, hogy minden egyes nap több mint 1,3 millió korsó sörrel járuljon hozzá a jó hangulatú sörözésekhez, beszélgetésekhez. De hogyan is készül Magyarország egyik legnépszerűbb söre, a Borsodi sör?

Nos a sörfőzés a kiváló minőségű maláta őrlésével kezdődik.  Őrlés során liszt és héj keletkezik. (A héj egy későbbi folyamat során természetes szűrőrétegként fog szerepet játszani.) Ezután a maláta a cefrézőtartályba kerül, ahol vízzel keverve elkezdjük főzni. A cefrézést a cefreszűrés követi, melynek lényege, hogy a cefréből aranyszínű tiszta színlét nyerjünk. Ilyenkor van szükség a korábban már említett héjra, mint szűrőrétegre. A gyártás a komlóforralással folytatódik, ahol komlópelletet adagolunk. A folyamat során a komlóból kioldódnak az aromák és a keserűanyagok. Ezután az örvénykád segítségével elválasztjuk a kicsapódó „trubot” (maradék komló és fehérjék keverékét) a sörlétől, amit lehűtünk és továbbküldünk az erjesztőtartályba.

A lehűtött sörléhez adagoljuk az élesztőt, így megkezdődhet a sörlé erjedése. A fázis végén egy szúrós, éretlen, „fickósört” kapunk, ami ászokolásra, utóerjedésre kerül. Ászokolás során alakul ki a végső ízharmónia.

Az ászoktank után tükrös tisztaságúra szűrjük a friss sört, majd a pasztőrözés segítségével érjük el, hogy hosszú heteken keresztül friss maradjon a sör. Fejtés során kerülnek a söreink palackokba, dobozba és hordóba. Itthon a legnépszerűbb a dobozos kiszerelés, de sokan szeretik a klasszikus csapolt formában is fogyasztani a Borsodi sört.

Ezt a folyamatot a Borsodi Sörgyárban évente számtalanszor hajtjuk végre. Azért, hogy teljesítsük küldetésünket, hogy éves szinten 350 millió korsó egyenletes, kiváló minőségű sörrel tudjuk megörvendeztetni a sörkedvelőket. 2017-ben megnyitotta kapuit a bőcsi gyár látogatóközpontja, így előzetes bejelentkezés után a legkíváncsibb sörfogyasztók már közvetlenül is betekinthetnek a kulisszák mögé, hogyan is készül a Borsodi sör.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei