Ki ne szeretne barátaival egy jót sörözni? Az ilyen baráti sörözések egyik legfontosabb kelléke nem is lehet más, mint egy hideg, aranyszínű, finom, jó minőségű sör. A Borsodi Sörgyár közel 450 dolgozója pedig arra törekszik, hogy minden egyes nap több mint 1,3 millió korsó sörrel járuljon hozzá a jó hangulatú sörözésekhez, beszélgetésekhez. De hogyan is készül Magyarország egyik legnépszerűbb söre, a Borsodi sör?
Nos a sörfőzés a kiváló minőségű maláta őrlésével kezdődik. Őrlés során liszt és héj keletkezik. (A héj egy későbbi folyamat során természetes szűrőrétegként fog szerepet játszani.) Ezután a maláta a cefrézőtartályba kerül, ahol vízzel keverve elkezdjük főzni. A cefrézést a cefreszűrés követi, melynek lényege, hogy a cefréből aranyszínű tiszta színlét nyerjünk. Ilyenkor van szükség a korábban már említett héjra, mint szűrőrétegre. A gyártás a komlóforralással folytatódik, ahol komlópelletet adagolunk. A folyamat során a komlóból kioldódnak az aromák és a keserűanyagok. Ezután az örvénykád segítségével elválasztjuk a kicsapódó „trubot” (maradék komló és fehérjék keverékét) a sörlétől, amit lehűtünk és továbbküldünk az erjesztőtartályba.
A lehűtött sörléhez adagoljuk az élesztőt, így megkezdődhet a sörlé erjedése. A fázis végén egy szúrós, éretlen, „fickósört” kapunk, ami ászokolásra, utóerjedésre kerül. Ászokolás során alakul ki a végső ízharmónia.
Az ászoktank után tükrös tisztaságúra szűrjük a friss sört, majd a pasztőrözés segítségével érjük el, hogy hosszú heteken keresztül friss maradjon a sör. Fejtés során kerülnek a söreink palackokba, dobozba és hordóba. Itthon a legnépszerűbb a dobozos kiszerelés, de sokan szeretik a klasszikus csapolt formában is fogyasztani a Borsodi sört.
Ezt a folyamatot a Borsodi Sörgyárban évente számtalanszor hajtjuk végre. Azért, hogy teljesítsük küldetésünket, hogy éves szinten 350 millió korsó egyenletes, kiváló minőségű sörrel tudjuk megörvendeztetni a sörkedvelőket. 2017-ben megnyitotta kapuit a bőcsi gyár látogatóközpontja, így előzetes bejelentkezés után a legkíváncsibb sörfogyasztók már közvetlenül is betekinthetnek a kulisszák mögé, hogyan is készül a Borsodi sör.