Borítsuk lilába otthonunkat és vigyük be a madárcsicsergést!

Pár nap és végre itt a várva várt jó idő, ami a lakásunk átrendezéséhez vagy új színbe öltözéséhez is adhat inspiráló erőt – vallja Nógrády Enikő lakberendező. A tél után mindig nagyon sok lehetőségünk van, hiszen szeretnénk megszüntetni az egyhangúságot, a szürkeséget vagy a fehérséget. Most jöhetnek a színek. Merjünk merészek lenni: lehet minden lila, persze a különböző árnyalatokat figyelembe véve. Vagy harmonizálhat finomabb krémszínnel. Ám jöhetnek a pasztelles variációk is. A lényeg a megújuláson és az új ötleteken legyen.

Tavasszal szeretünk mi háziasszonyok mindent, ami téli, elpakolni. Lehet az eddig hordott és jó célt szolgált sok kabát, sapka, sál vagy a sok meleg takaró, ami téli estéken meleget adott. Ha már a pakolásnál tartunk: ne szabjunk határt a fantáziánknak, irány a lakáskultúra-üzletek és jöhet egy kisebb-nagyobb átalakítás. Nem kell rögtön komoly költségbe verni magunkat – mondja Nógrády Enikő. – Gondoljuk végig, mi az, amit magunk is meg tudunk csinálni. Sokan tudnak varrni, így drapériákat, ágyterítőket az ügyesek otthon kisebb ráfordítással is meg tudnak újítani. Van olyan hely a nagyobb városokban, ahol kilós mennyiségben lehet vásárolni. A lényeg, hogy tartósabb anyagot válasszunk, nézzük meg, milyen az esése és a fénye, ez is sokat segíthet, mielőtt eldöntjük az átalakítást. Fáradjunk ki a lakás elé és nyissunk be otthonunkba! Ugye érezzük a friss tavasz illatát, a pezsgést, a madárcsicsergést kint? Ha belépünk, gondoljuk végig, mit érzünk. Ha egyhangúságot érzünk, akkor kezdjünk a színekkel variálni. Az állandó fehér falakat, ami valljuk be, a magyar lakások többségét jellemzi, érdemes egy idő után színesre festeni – ajánlja a szakember.

Bátran fessük ki a nappalinkat orgonalilára!

 Nézzünk egy színskálát akár egy barkácsboltban a festékosztályon! Ez segítséget jelenthet. No és persze ott vannak szakemberek, akik így az eszközök beszerzésében is adnak tanácsot. Most a lila minden árnyalata hódít az orchideától az orgonáig, és a sötét női szirmot se hagyjuk ki – magyarázta a lakberendező. Ha megvan a szín, akkor kezdjük a nappalival! Amennyiben ez egybenyílik az ebédlővel, akkor ott is lehet másban gondolkodni. Fontos, hogy a fal színe a bútorokat is emelje ki. Ha egy halvány orgonalila falat választunk egy meglévő barna bútorhoz, akkor még a drapériával és a kiegészítőkkel is variálhatunk. Nem fontos az egész falat lefesteni a szobában, lehet csak három részt és a hangsúlyosabbra egy sötétebb lila, akár mintás tapétát is tehetünk. De egy falat három árnyalattal sötétebb színre is festhetünk, aminek a harmóniáját a függönnyel és a párnákkal, valamint egyéb kiegészítőkkel tehetjük még hangsúlyosabbá. Nézzük meg elsőnek, mennyire sima a fal! Ha van egy-két kisebb hiba, javítsuk ki, utána pormentesítsük a falat! Majd jöhet az alapozó, és utána a kívánt árnyalat. Érdemes előre bekevert festéket választani. Fontos, hogy figyeljünk a fényre is, hiszen az ügyes színválasztással nagyobb teret is kaphatunk.

Az ügyes színválasztással nagyobb teret is kaphatunk

Hogy ne tűnjön a lakásunk túl pepitának, nagyon gondosan kell terveznünk, ha egymástól teljesen független színeket választunk a különböző helyiségeink számára. Egyenként kell megterveznünk a lakás tereinek karakterét, nemcsak a festés, hanem a már meglévő berendezés során is. Ha megadjuk a módját, tervezzük át egy papíron és bámulatosan merész hatást érhetünk el, ami az évek során tudat alatt is inspiráló változatosságot biztosít agyunk számára akkor is, ha már megszoktuk.

A kiegészítők lehetnek merészek, sőt extravagánsak is

Ha kész a fal, rendezzük be a bútorainkkal mind a nappalit, mind az ebédlőt! Végül jöhet a függöny és a kiegészítők. Lehet a függönnyel azonos színű párnákat is választani. Fontos a hangulatos összhatás. Az átlátszó függönyök harmonizálhatnak a fallal, míg a sötétítők, drapériák lehetnek sötétebbek és a párnák is lehetnek ilyenek a kanapén. Az alacsony szobát a mennyezetre erősített függönysín magasíthatja. Míg egy magas beltéri helyiségbe tehetünk olyan karnist is lejjebb, ami harmonizál a bútorunkkal.

Nógrády Enikő szerint bátran választhatunk mintás sötétítőt is. Csodásak lehetnek és abszolút öltöztetik az adott helyiséget, ha földig érnek. Ugyancsak lehet variálni, milyen módon rakjuk fel, ezzel az esését is meghatározzuk az anyagnak. A kiegészítők többségét pedig bármelyik lakáskultúra-üzletben beszerezhetjük. Ám magunk is készíthetünk ilyeneket. Festhetünk például képkereteket. Vagy a kavicsokkal és virágokkal is lehet harmóniát és újdonságot csempészni a lakásba.

Ha a fürdőszobában is szeretnénk alakítani valamit, azt hasonló lépésenként kell fontolóra vennünk, mint a nappaliban. Merjünk a csempén is újítani! Ha gyorsabb átalakítást akarunk elérni, akkor elég, ha a kiegészítőket lecseréljük és egy szőnyeggel feldobjuk.

Stílussal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken tudja elolvasni: Stílusvadász.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei