Bombanők súlyos vasakkal

Feszes testalkatot formálhat úgy is, hogy nem kell lemondania a formás, kerek idomokról

Ma már egyáltalán nem szokatlan látvány, hogy a konditermekben többkilós vasakat emelgetnek csinos nők. A kardió-edzésforma helyett egyre több nő választja a súlyzós edzést a feszes, de nőiesen kerek, formás alak érdekében.

A modern sporttudomány szerint a súlyzós edzés energiafelhasználása nagyobb a kardióedzésénél. Ráadásul súlyzós edzés után jelentkezik egyfajta utánégetés is, vagyis az edzést követően a magasabb anyagcsere-sebesség és a fokozott zsírégetés órákon át megmarad. „Kutatások korábban megállapították, hogy a rendszeres kardió- vagy más néven aerobmozgásnak igazából nincs jelentős hatása a testzsírra, emellett hosszú távon a test izomtömegét is csökkenti és ez akár laposabb alakot eredményezhet a vágyott formás izmok helyett” – magyarázza Szász Máté biológus, a Scitec Nutrition táplálékkiegészítő-szakértője, aki számos olimpikon és fitneszversenyző felkészítésében is részt vesz. „A súlyzós edzésnek és az izomépítésnek óriási előnye lehet egy nő számára, hiszen sportos, feszes testalkatot formálhat úgy, hogy közben nem kell lemondani a formás, kerek idomokról sem” – állította a szakértő.

A súlyzós edzéstől nem lesz testépítő!

Nem kell tartani attól sem, hogy testépítőket megszégyenítő izmokat épít, ha a súlyzós edzést választja, hiszen a női szervezet alapvetően nem képes olyan mértékű izmosodásra, mint amilyet egy-két női testépítő produkál. „Kirívó és ritka, amikor egy profi versenyző férfiakat megszégyenítő izomzattal dicsekedhet.

A súlyzós edzések után is nőies maradt Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes dzsúdós     Fotó: Scitec Nutrition

A női szervezet egyszerűen nem termel annyi tesztoszteront, hogy heti akár 3–4 súlyzós edzéstől és a megfelelően összeállított táplálékkiegészítők bevitelétől férfias deltákat növesszen” – mondta Szász Máté.

Bombaformához fehérje kell

Az edzéstervet érdemes háromhetes próbával kezdeni, ezalatt már megtapasztalható a súlyzókban rejlő nagyszerű lehetőség az alakformálásra. „Tanácsos az edzéstervet többkomponensű növényi testsúlymanagement-formulával kiegészíteni a reggeli étkezés és edzés előtt, valamint fehérjeturmixot fogyasztani edzés után és lefekvés előtt a megfelelő tápanyagok pótlására” – mondta a szakértő. Mivel a fehérje az egyetlen olyan tápanyagtípus, amely támogatni képes az izomzat felépítését és megtartását, így bátran mondható, hogy hosszú távú izomzatépítés nem lehetséges fehérjekiegészítők nélkül. A proteinturmixok általában három-négyszer több fehérjét tartalmaznak, mint a legsoványabb húsok, ezzel együtt lényegesen kevesebb bennük a zsiradék.

Nyáron is szedjen vitamint!

„Tévedés, hogy a jó idő beköszöntével a szervezetnek nincs szüksége vitaminpótlásra” – figyelmeztetett a szakértő. Sőt, a diétázás vagy a fokozott fizikai aktivitás, így a rendszeres edzés is növeli a vitaminigényt. A vitaminok legfontosabb szerepe nem az antioxidáns-képesség, hanem az anyagcsere fenntartása. Tehát minél intenzívebben edz valaki, annál fokozottabb az anyagcseréje, és annál nagyobb szervezete vitaminigénye.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei