Boldog időskor kerestetik

A nyugdíjasok kétharmada inkább dolgozna a pihenés helyett

Miután egyre fojtogatóbb a hazai munkaerőpiacon a munkaerőhiány, nem véletlen, hogy ennek az egyik lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatását emlegetik. A Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő felmérést készített, hogy a szépkorúak miként vélekednek az esetleges újbóli munkába állásukról.

A Work Force többek között arra volt kíváncsi, hogy a nyugdíjasok, illetve a közvetlen nyugdíj előtt állók milyen feltételek mellett lépnének vissza, vagy éppenséggel maradnának a munkaerőpiacon. A kérdéseiket több mint kétezer érintettnek, egész pontosan 2132 embernek tették fel. A már nyugdíjas válaszadók 82 százaléka jelenleg nem dolgozik, 12 százaléka viszont igen, mégpedig részmunkaidőben, 6 százaléka teljes munkaidőben.A jelenleg is aktív 18 százalékon felül további 59 százalék menne vissza dolgozni, döntő többségük részmunkaidőben (34% 4, 16% 6 órában, 9,5% pedig teljes munkaidőben). Ugyanakkor 67 százalékuk hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni. Népszerű célpontnak számít a közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank- és pénzügy, valamint a logisztika és a közlekedés.

A nyugdíjasok többsége részmunkaidőben folytatná az aktív éveit Fotó: Shutterstock

Azok közül, akik visszamennének dolgozni, mindössze 35 százalék igyekezett állást találni 2016-ban, de csak 10 százalékuk jutott el odáig, hogy az adott munkáltatóhoz be is menjen elbeszélgetésre. Holott a válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat. Szinte teljesen egyetértettek a válaszadók abban, hogy leginkább az értelmes elfoglaltság és a pénz motiválná őket a visszatérésben, de több mint a fele szerint (53,5%) a társaság szerepe is hasonlóan jelentős.

Ha kell, akkor fizikai munkakörbe is visszamennének a szépkorúak Fotó: Shutterstock
A jogi környezet nem kedvező

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem minden területen érvényes, van, ahol munkavállalás esetén a nyugdíjas fizetést kap ugyan, de nyugdíjat nem. Így a közszférában dolgozó, saját jogú nyugdíjas nyugdíjának folyósítását mindaddig szüneteltetik, amíg e jogviszony fennáll. A rendelkezés idén változhat, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt éppen e témában első fokon pert vesztett a magyar állam, és a másodfokú tárgyalás után jogerős ítélet várható.

Hiányzó bizalom

A problémát azonban főleg az okozza a nyugdíjasok munkavállalása kérdésében, hogy nagy az előítélet az idősebb munkavállalókkal szemben a munkaadók részéről. Összesen a válaszadók 13,5 százaléka véli úgy, hogy a munkáltatók nem becsülik őket alá, ugyanakkor 65 százalék úgy érzi, hogy a fiatalabb korosztállyal is bőven felvennék a versenyt. Pedig nem ártana a munkavállalóknak megbarátkozni az idős munkavállalókkal, hiszen az elöregedő magyar társadalomban előbb-utóbb szükséges lesz a nyugdíjas korosztály foglalkoztatása.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei