A boldog házasság 5 titka

A házasságkötéssel vállalt elköteleződés egy jelentős pluszt ad és erősíti a párkapcsolatot, de nem tudja pótolni a szeretetet, mint az egyik fő hozzávalót. Milyen egyéb összetevői vannak a jó házasságnak? Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta segítségével megkerestük a válaszokat.

1. Nem az ellentétek vonzzák egymást, hanem a hasonlóság

A sikeres párválasztás és a tartós házasság egyik kulcsa a szakember szerint a hasonlóság. Az ugyanis, hogy az ellentétek vonzzák egymást, látszólag jól hangzik és van is igazságalapja, hiszen színesítheti a kapcsolatot és az udvarláshoz is motivációt adhat. De a házasság tartósságát az ellentétek nem segítik. Gyakori, hogy nem valós ellentétről van szó, hanem csak látszólagosról: gondoljunk például a nyolcvanas években a diszkósok és rockerek közötti „viszályra”, amelynek hátterében ott volt a zene iránti rajongás mindkét tábor esetében.

2. Nincs összecsiszolódás súrlódások nélkül

Akkor van ideje a házasságkötésnek, amikor az ember elért egyfokú önállóságot, nagyjából kialakult az irányultsága és az orientációi, de még nem vált teljes egészében felnőtté – emeli ki a pszichológus. A fiatalon kötött házasságok előnye, hogy ebben az életkorban könnyebben csiszolódunk és a párunkkal együtt válunk „felnőtté”. Ha két érett személyiségnek kell egymáshoz illeszkednie, az már jóval nehézkesebb, mivel egy jó kapcsolatban a feleknek nem alkalmazkodniuk kellene egymáshoz, hanem egymás formálása lenne a cél. Természetesen igaz az is, hogy összecsiszolódni sem lehet súrlódásmentesen.

Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta  Fotó: Domján Attila

3. A jól kezelt konfliktus nem azonos a konfliktuskerüléssel

Bálint Bánk szerint a kapcsolat ápolása is elengedhetetlen feltétele a jól működő házasságoknak. Ahogy egy növényt is gondozni kell, hiába ültettük stabil cserépbe, jó földbe, megfelelő időben, ha nem öntözzük, akkor tönkremegy. A házasságban az öntözést a gesztusok jelentik, melyek közül az egyik leghasznosabb az érzéseink, gondolataink megosztása a párunkkal. „Napjainkban ezen a téren óriási hiányosság tapasztalható, melynek oka, hogy a sok technikai eszköz elaltatja a beszélgetés iránti igényünket. A problémák megvitatása, érzéseink kibeszélése egyébként sem tűnik férfias dolognak, és ebből nagyon sok házassági konfliktus ered. Az arra való hivatkozás azonban, hogy nem akarjuk hazavinni a munkahelyi problémákat, téves elgondolás, hiszen ha napi nyolc-tíz órát töltünk valamivel és nem mesélünk róla otthon, akkor nincs is miről beszélgetnünk” – véli a pszichológus.

4. Egy jó házasságban fontos feladat a férfiak új szerepének kialakítása

Sok múlik a megfelelő szereposztáson is, mivel a klasszikus férfi-nő minták megváltoztak. „Az emancipáció elbizonytalanította a férfiakat. Régen a hierarchia alapja az volt, hogy a családfő hozta a pénzt a közös kasszába, de a klasszikus szereposztás ma már nem érvényes. Egy jó házasságban fontos feladat a férfiak új szerepének kialakítása, ehhez azonban mindkét fél rugalmassága és együttműködési készsége szükséges, mert ezt az új helyzetet csak közösen tudják megoldani.”

5. A házasélethez a szex is hozzátartozik, de az intimitás jelenti az igazi kulcsot

Intimitás alatt értjük azt, amikor ráhagyatkozom a másikra, megmutatom neki magamat, nem figyelek senki másra, ott és akkor csak mi ketten vagyunk a világban. A szeretet jele, amikor nagyon idős emberek is fogják egymás kezét, a fizikai érintés alapeleme a boldog házasságnak. Bálint Bánk úgy fogalmaz: tévhit, hogy a házasság egy hawaii üdülés, de ennél jobb dolgot még nem találtak ki az értelmes életre, nem mellesleg a társadalom fennmaradása szempontjából is fontos tényező.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei