Biztos, hogy azt vesszük meg, amit látunk? Avagy a családi ház vásárlásának első buktatója

A jelenlegi ingatlanpiac szereplőinek 75 százalékát teszik ki a társasházi lakásból családi házba költözők, nem véletlenül, hiszen a bankok hitelkonstrukciói, illetve az állami lakásvásárlási kedvezmények számos lehetőséget nyújtanak a saját ház megvásárlására. Ennek a tranzakciónak azonban számos buktatója lehet és ha nem vagyunk járatosak a földhivatali papírok ellenőrzésében, az adásvételi szerződés után szembesülhetünk a nem várt információval, miszerint a házunk nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba – hívja fel a seniorplus.hu olvasóinak figyelmét Simon Judit, a Babér Ingatlan vezetője.

A fentiek megelőzésére tehát – ha kiválasztottuk álmaink otthonát – első lépésként a tulajdoni lap mellé mindenképpen ki kell kérni a földhivataltól a kiválasztott ingatlan térképes vázrajzát is. Ez ugyan pár ezer forint többletköltséget jelent, de több milliót megspórolhatunk vele. Ezen a vázrajzon van feltüntetve az a felépítmény, amit meg szeretnénk vásárolni.

Amennyiben a rajzon nem szerepel a ház, a garázs, a gazdasági épület stb., ez azt jelenti, hogy vagy a tulajdonos nem tett eleget az ingatlan-nyilvántartásba tett bejelentési kötelezettségének, vagy a helyi építési szabályok betartása nélkül épült, engedély nélkül.

Ha mulasztás történt, a bejelentést utólag kell még a jelenlegi tulajdonosnak megtenni és kérvényezni a felépítmény felrajzolását, illetve a jelenlegi állapothoz való igazítását (pl. bővítés vagy garázsépítés esetén).

Szabálytalanság esetén – ha az ingatlan nem, vagy nem olyan formában szerepel a nyilvántartásban, ahogy megtekintettük – szélsőséges esetben az önkormányzat bontási végzést is adhat ki rá – hívta fel a figyelmet a Babér Ingatlan vezetője.

Mindezek elkerülése érdekében mielőtt foglalót adunk, építészt hívunk vagy bármilyen szakembert fizetünk, első lépésként érdemes az ingatlan-nyilvántartást ellenőrizni és a vázrajzot kikérni a földhivataltól. Ne felejtsük el azt sem, hogy a hitelfelvétel alapja a bejegyzett ingatlan, rengeteg időt és főleg pénzt spórolhatunk meg vele, ha ezzel az egyszerű lépéssel kezdjük a vásárlást – ajánlotta Simon Judit.

 

Természetesen ez a kockázat egy ingatlanos szakember bevonásával elkerülhető, hiszen már a megbízási szerződés megkötésekor meg kell győződni arról, hogy mi az értékesítés valódi tárgya – fűzte hozzá az irodavezető.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei