Biztonságban van a háza? Íme hét tipp a betörők ellen

Mennyi idő bejutni egy házba?

Az Országos Kriminológiai Intézet egy korábbi kutatásban 139 betörő megkérdezésével kiderítette, hogy egy ideális betörés időtartama maximum 10–15 perc lehet, hisz efölött egyre nagyobb a valószínűsége a lebukásnak. Az, hogy a mi otthonunk kerül-e célpontba, sok mindenen múlik, de mit tehetünk akkor, ha nem tudunk vagyonokat rááldozni házunk, lakásunk biztonságára? Lássuk, mi a Genertel 7 okos és olcsó tippje, amivel elejét vehetjük a betörésnek!

 1. Kamera – nem csak ál!

Bizonyára mindenki ismeri már az „álkameratrükköt” és sokan alkalmazzák is. Egy házfalra erősített, egészen valódinak tűnő kamera megléte eltántoríthatja a betörőket, de talán jobban járunk, ha csak egy kicsivel több összeg befektetésével olyan kamerát vásárolunk, ami még mindig olcsó, mégis működőképes, felvétel rögzítésére és megfigyelésre alkalmas. Az IP-kamerák már akár 10–11 ezer Ft-tól megvásárolhatók, wifikapcsolattal pedig telefonon keresztül szemmel tarthatjuk házunkat, a kertet vagy a lakás belterét.

Emellett a kerítésre vagy az ajtóra érdemes kitenni a „Kamerával megfigyelt terület” táblát is, amely – bár magában nem nyújt jelentős védelmet – mégis egy lépéssel beljebb lehetünk, mintha nem lenne semmi figyelmeztető, elrettentő jelzés. A betörők az előzetes terepszemle során a lehető legegyszerűbb célpontokat, gyenge láncszemeket kutatják. Ne mi legyünk azok.

 1. Most lessetek, betörők! Időzítőkapcsoló

Mikor nyaralni indulunk és ellenőrzünk mindent (ablakok bezárva, elektromos eszközök áramtalanítva stb.), ne felejtsük el, hogy a mozdulatlanság is feltűnő jelzés lehet egy betörőnek. Könnyen kifigyelhető, mikor nincs otthon egy család. Árulkodó jelek lehetnek:

– a kint felejtett kuka, vagy épphogy ki nem rakott kuka,

– a napokon keresztül lehúzott redőnyök,

– a teli postaláda, amiből kilógnak a reklámújságok,

– este sötétség a házban, a kinti lámpa sem világít.

Ez utóbbi könnyen orvosolható anélkül, hogy a szomszédainkat vagy rokonainkat kéne megkérnünk arra, hogy minden este menjenek át felkapcsolni a villanyt. A pár száz forintért beszerezhető egyszerűbb készülékek (napi programra képes), vagy az egyhetes működésre beprogramozható, pár ezer Ft-os időzítőkapcsolók megoldást nyújtanak erre a problémára. Ha kertes házban élünk, tegyünk az utcafronti ablak közelébe asztali lámpát, amely az időzítővel bekapcsolhat naponta, ezzel jelezve, a házban élet, mozgás van. Ha lakásban lakunk, csatlakoztassunk egy rádiót az időzítőhöz, amely délutánonként vagy esténként bekapcsol. Legjobb, ha a rádiót viszonylag közel helyezzük el a bejárati ajtóhoz, hogy a hangja kiszűrődhessen, de ugyanígy a tv-t is beidőzíthetjük.

 1. Figyeljünk a névtábláinkra!

Talán csak városi legenda, de az is lehet, hogy mégsem: a betörésre szakosodott bandák a lakóházakat járva figyelik ki az ott élők szokásait és ezek alapján a névtáblák, kapucsengő táblák mellé különböző jeleket írnak fel aszerint, hogy az adott lakás rabolható célpont-e vagy sem. Több országból származnak hírek és megoldókulcsok a betörők jeleire. Bár Magyarországon nincsenek egyértelmű bizonyítékok erre, ettől függetlenül jobb félni, mint megijedni: jó, ha olykor-olykor ellenőrizzük a nevünkre, lakásunkra mutató táblákat.

 1. Kutyaugatás, kutya nélkül is

Az ajtóra, kapura kirakott „Vigyázz, a kutya harap!” tábla használata akkor is ajánlatos, ha nincsen háziállatunk. Abban az esetben pedig, ha a betörő már az ajtónkig jutna és épp a felfeszítésén dolgozna, beszerezhetünk egy ugató készüléket, amely az ajtón belül morogni, csaholni kezd. A radarszenzor érzékeli a falakon, ablakokon és ajtókon keresztül a mozgást, majd hangos és valósághű kutyaugatással riasztja el a betörőt.

 1. Bástyázzuk el magunkat!

A kertes házban élők számára gyakran jelenthet gondot a beláthatóság. Bárki sétál az utcán, láthatja a ház homlokzatát, több utcafronti ablakot, az udvaron parkoló autót. Könnyű felmérni, hogy ki mikor van otthon, bent áll-e az autó vagy sem, le vannak-e húzva a redőnyök vagy sem, sőt! A kirakott kukákból a kutakodó, terepet felmérő betörők könnyűszerrel kiszedhetik a blokkokat, számlákat, akár olyan iratokat is, amelyek személyes jellegűek, az adataink, pénzügyi helyzetünk is kiderülhet belőlük.

A vásárlási blokkokból, ha szisztematikusan hétről hétre valaki kibányássza a kukánkból, könnyen felvázolható az életünk. Mikor és hova járunk vásárolni általában, mennyit költünk, mit eszünk, vásárolunk-e elektronikus vagy egyéb értékes eszközöket? Ha kidobnánk az új tv vagy laptop dobozát, előtte tépjük apró darabokra, ahogyan a számlákat is, vagy égessük el, hogy ne legyen semmiképpen beazonosítható semmilyen adatunk. Nem csak a webes védelem fontos (internetről is könnyen kiszivároghatnak az adataink), de ne feledkezzünk meg a papíralapú irataink védelméről sem. Lomtalanításkor, ha konténert rendelünk a házunk elé, oda se dobjunk ki iratot, akkor sem, ha az már régi.

Ha nem szeretnénk, hogy a házunk kirakatban legyen és nincs mindent takaró kerítésünk, érdemes magas növényeket ültetnünk a kerítés mentén. Megoldás lehet még a barkácsboltokban kapható nád vagy vessző kerítéselem, amely mutatós, mégis jól takar.

Ha szeretjük a növényeket, virágokat a ház körül, jó, ha észben tartjuk: egyhetes vagy hosszabb nyaralás alkalmával növényeink elhervadhatnak, lekókadhatnak, ami szintén árulkodó jel lehet. Ha azt a látszatot szeretnénk kelteni, hogy otthon vagyunk és ápoljuk a virágainkat, ráadásul nem szeretnénk száraz kórók látványára hazaérni, alkalmazzunk egyszerű, önlocsoló trükköket! Gyakran csak egy palack és madzag kell hozzá!

 1. Sok kicsi sokra megy

Ha nem lenne kedvünk várárkot ásni a ház köré és bele krokodilokat telepíteni, nézzük, milyen még egyszerűbb és olcsóbb eszközökkel növelhetjük otthonunk biztonságát!

 • Betörésvédelmi fólia: az üvegre ragasztott fólia meggátolja, hogy betörjék az ablakot.
 • Egyedül élő (főleg idősebb) nők számára ajánlatos a névtábla bővítése egy férfinévvel.
 • Ha télen utaznánk el, kérjünk meg egy szomszédot vagy barátot, hogy a friss, érintetlen havat járkálja össze, parkoljon a ház elé, hagyjon keréknyomokat.
 • Beszerezhetünk olcsó riasztókészüléket is, amelyet az ajtófélfára és magára az ajtóra ragaszthatunk. Ha valaki kinyitja, éktelen zajt csap, vijjog.
 • Ne kürtöljük világgá, hogy nem vagyunk otthon. Bár sokan szeretünk nyaralós képeket megosztani, jobb, ha ezt a hazaérkezésünk utánra időzítjük.
 1. Biztosítsunk!

Sajnos megeshet, hogy annak ellenére, hogy otthon tartózkodunk, mégis besurrannak hozzánk a betörők. Biztosítsuk be magunkat ilyen esetekre is!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei