Betörés elleni óvintézkedések a négynapos ünnep alatt

Néhány egyszerű trükkel minimalizálhatja annak esélyét, hogy kifosztott lakás fogadja

A négynapos húsvéti ünnepek alatt tömegek utaznak el, ám a napokra őrizetlenül hagyott otthonok komoly kockázatot jelentenek. Baranyai Eszter, a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KÖBE) kommunikációs vezetője szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor megnő a lakás kárbejelentések száma. Éppen ezért néhány alapvető óvintézkedést javasol, amivel minimalizálni lehet annak az esélyét, hogy hazatéréskor egy feldúlt és kifosztott lakás fogadja a tulajdonosokat.

Rejtse el a szem elől az értéktárgyakat! Tartsa az ablakokat zárva és húzza be a függönyt, mielőtt elindul otthonról! Az élettér, amelybe be lehet tekinteni, olyan a tolvajok számára, mint egy kirakat.

Zárja le a melléképületeket is! A káresetek egy részében előfordul, hogy az illető házát a saját melléképületéből vagy garázsából elvett szerszámmal törték fel. Indulás előtt ellenőrizze, hogy nemcsak a bejárati ajtót, hanem az ingatlan területén mindent bezárt-e, és nem hagyott elöl olyan tárgyat, amivel segíthetne a betörőknek.

Erős zárak és fogantyúk. Többnapos utazás előtt érdemes a már régi, elhasználódott ajtó-/ablaknyitó fogantyúkat, öreg zárakat ellenőrizni és szükség szerint kicserélni a biztonságos zárhatóság érdekében. Arról is győződjön meg mindenképp, hogy a bejárati ajtó nem túl gyenge-e már, biztosan ellenáll-e egy erősebb rúgásnak, lökésnek. Ha mégsem, praktikus még indulás előtt cserélni.

A régi zárakat megéri lecserélni, mert egy rúgás és simán megadják magukat Fotó: Shutterstock

Automata fények. Amikor épp az ingatlanban tartózkodik, kisebb a betörés veszélye, viszont ha kimozdul néhány napra, a tolvajok könnyen kifigyelhetik, hogy a ház elhagyatottá vált. Ilyenkor az automata időzítővel ellátott beltéri világítások nagy szolgálatot tehetnek, hiszen könnyen azt az érzetet kelthetik, mintha a ház a távollétük alatt is lakott lenne.

Zárja le jól a kulcsos szekrényt! Aki a házon kívül is tart kulcsos szekrényt, fontos ügyelnie arra, hogy mindig megfelelően zárja azt. Ne legyenek rajta olyan kis nyílások, amelyen keresztül a tolvajok ki tudnák halászni a kulcsokat. Ezzel megelőzheti, hogy ha mégis betörtek, legalább ne a saját autóján meneküljenek el az értékeivel!

Otthonbiztosítás. Ha a fentiek betartása ellenére is betörnének otthonába, jelentősen megkönnyíti az értékek pótlását, ha rendelkezik egy gondosan kiválasztott és előzetesen megkötött lakásbiztosítással.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei