Bernstein lesz a zenei maraton sztárja

Leonard Bernstein és a 20. századi amerikai zene legnagyobbjainak művei szólalnak meg a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa tizenegyedik közös zenei maratonján 2018. február 4-én.

Bernstein, aki 2018-ban lenne 100 éves, kora ikonikus hangjává vált, eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a zsidó dallamok és a színházi zene. A maratonon életművéből humoros és lelkesítő politikai nyitányt, zsoltárokat és motettákat is hallhat a közönség. Megszólal a Szimfonikus táncok a West Side Storyból, a Kennedy elnök özvegyének kérésére született drámai Mise néhány részlete, a Jeremiás próféta történetét feldolgozó 1. szimfónia, valamint egyik legkomolyabb társadalomkritikus operája, a Trouble in Tahiti, amelynek zenéjét és szövegét is ő írta.
A végtelen sokoldalúságot a magyar zenei élet kiváló szereplői mutatják meg: a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok, az Amadinda Ütőegyüttes, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent Efrém Kórus, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Modern Art Orchestra. Fellép továbbá Várdai István legendás Stradivari-csellójával, Dejan Lazic horvát zongoraművész és Paul Appleby amerikai tenor, aki önálló dalestet ad.
Bernstein darabjai mellett a 20. századi amerikai zene nagyjainak műveiből áll össze a műsor: elhangzik George Gershwin Kék rapszódiája, Scott Joplin ragtime-ja, Ferde Grofé filmszerű zenéje és Samuel Barber szenvedélyes, melodikus Adagiója. Mindezeken túl az üvegteremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa előadótermében vetítések, az előcsarnokban pedig kiállítás várja a maratonra érkezőket.
A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyed órás koncertet hallhatnak az érdeklődők. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei