Benzinfalóktól a rock and rollig ér a szabadság az Amerikai Autó Fesztiválon

A rendszerváltás hajnalán talán Dunaújvárosban történt, hogy a tömeg ujjongása közepette benzinnel lelocsoltak és felgyújtottak egy japán autót: a jelenet túllépett a szimbolika határain, parasztos egyszerűséggel üzente, az autó az nagy, sokat fogyaszt és amerikai. Idén is ezt ünneplik a hagyományos Amerikai Autó Fesztiválon, ahol a csinos rockfesztivál kíséri a nyolchengereseket.

Amerikai autót – pláne régit – nem azért tart az ember, mert spórolni akar. Szerelemből. Ahogy azt is nehéz körülírni, hogy mi a jó abban, ha két húszéves bikinis csaj habos szivaccsal mossa az autódat, de valamiért mégiscsak bejön, még ha kicsit szexista is.

Kétajtós lila álom az est fénypontja Fotó: usacar.hu

Így lehetnek ezzel az amerikai autó szerelmesei is, akiket nem az érdekel, hogy százon mennyi az átlagfogyasztás. Egy végleg letűnt kor, a hetvenes, nyolcvanas évek lelkesíti őket, amit ez a generáció azért ünnepel még ma is, mert hallotta a Wellhellót.

A legszebbtől a leghangosabbig

A program faék egyszerűségű, a gyönyörű álomautóknak mozogniuk sem kell, hogy az emberek elélvezzenek a látványtól. Egy felnyitott motorháztető is komolyan izgalomba tudja hozni a műértőket, a bazi nagy porlasztók, hűtők, hengerek úgy kelletik magukat, hogy az heveny szívdobogással jár arrafelé. Kiderül, melyik a legszebb, a legnagyobb, a leghangosabb, lesz gumifüstölés, felvonulás, szóval csupa értelmetlen, de valamiért mégis hasznos dolog.

Egy klasszikus pick up: gyönyörűen domborodik Fotó: usacar.hu

A fesztivál nem merül ki az amerikai autók pózolásában, a terep éjszaka a rockzene oázisává alakul. A komáromi Monostori Erőd falait augusztus 10-től zúzós akkordok, vad dallamok és hajnalig tartó rock and roll bulik rázzák meg. Sőt, itt rendezik Közép-Európa-bajnokságukat az élőbika-rodeó hívei is.

Eredeti hangszerek és hangzás

A zenei felhozatal húzósnak ígérkezik, a meghívottak – úgymint: Deák Bill, Gesarol, Auróra, a szlovák Easy Blues – zenei fronton is keményen odakarmolnak. A Gesarol amúgy 50 éves jubileumi show-val készül a bulira. A fesztivál Tribute Night programjában a legjobb tribute-zenekarok lépnek színpadra.

Ilyen, amikor a Sevi dühbe jön: eltiporja alattvalóit Fotó: usacar.hu

A világon két tribute-zenekar van, amelyet a Scorpions személyesen is elismer és támogatja munkásságát: az egyik Kanadában, a másik pedig Magyarországon, a Scorpions Tribute Band, jellemzője a hamisítatlan Scorpions-feeling eredeti megjelenéssel, eredeti hangszereken és hangzással.

Guns, AC/DC, Auróra

A hangulatot tovább izzítja a Hollywood Rose, a srácok a Guns N’ Roses legnagyobb slágereit, a rockzene esszenciáját teszik kőkeményen a színpadra. És ha már hardrock, nem hiányozhatnak a repertoárból az AC/DC dalai sem, amelyek az ACid/DC tolmácsolásában szólalnak meg. A rockmámort az Auróra punkszólamai tetézik majd. Akiknek ez a tömény hangzásvilág sem elég, azok hajnalban nyugodtan megkérhetik az egyik autós palit, hogy röffentse már be a nyolchengerest. Meg fogja tenni!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei