Alsóőrsön dübörög az Edda és a Tankcsapda!

A június 7-én kezdődő Harley-Davidson Open Road Festen olyan bandák lépnek fel, mint a Kowalsky és a Vega vagy az Alphaville

A Harley nemcsak egy motor, hanem egy életérzés; szabadság, lázadás, barátság, és egy óriási üvöltés. Úgy tartják, mindenkiben van egy kis Harley – az alsóőrsi szervezőknél legalábbis ez az alapvetés. Jön a Harley-Davidson Open Road Fest!

Alsóörs fogalom ebben a kultúrkörben, amit jelez, hogy az Európa kemping fövenyén 18. alkalommal húzzák csutkáig a gázt a hazai motoroskolónia legelitebb tagjai. Harley-t hajtani nem tinédzseres dolog, ez a motorozás egyáltalán nem a száguldozásról, hanem az összetéveszthetetlen hutyutyutyutyutyutyuról szól: bárhol röffentenek be egy Harley-t, az ember óhatatlanul felkapja a fejét, henger így nem dolgozik más vasban, az hétszentség. Lassú és olyan pontos a dugattyúk játéka, mint amilyen precízen ütötte anno Phil Rudd a kettőnégyet az AC/DC-ben.

Egy klasszikus darab a gazdag történelemből Fotó: openroadfest.hu

A Harley-hez azonban pénz is kell, nem kevés, ez nem a kisfiúk és átlagemberek játékszere, egy középkategóriás autó árát simán viszi bármelyik modell. Ilyen nem lehet mindenkinek, az érzést ezzel együtt átélhető lesz Alsóörsön.

Woodstock legendája a Balcsi-parton

Június 7. és 11. között ezer és ezer Harley pöpeckedik majd a plázson, nyergükben kelletik magukat a menő srácok és lányok, akik amúgy leginkább apukák és anyukák. A korosztály garantáltan ötven pluszos Alsóörsön, ami a zenében is megjelenik. A motorshow, bemutatók, vezetett túrák és felvonulások mellett ikonikus zenekarok fesztiváloznak a Balaton-partján.

Talán a legnagyobb attrakció a közös felvonulás  Fotó: openroadfest.hu

A felhozatal prémium minőség, a húzónév Woodstock legendás blues-rock zenekara, az angol Ten Years After lesz. A 60-as, 70-es évek rockhimnuszai és bluesballadái felidézik a szabadság mámorát, a lázadás földjét, a valaha volt legnagyszerűbb rockfesztivált, amely majdnem ötven évvel később is (atyavilág, már ennyi éve?!) elemi erővel hat.

Kowalsky Balázs Gyula, a Kowalsky meg a Vega együttes énekese Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

0–24-ben megy a buli, jó arcok és vasak

Kevésbé zúzós dallamokkal operál majd az Alphaville az Open Road Fest színpadán, a produkciót aztán ütősebb magyar zenekarok követik. Az EDDA Művek, a gengszterrap úttörője, Ganxsta Zolee és a pörgős szövegeiről híres Kowalsky meg a Vega is odacsap a húrok közé. Először lép fel a fesztiválon a Road, míg a hazai nagyágyú a Tankcsapda lesz (a megannyi fellépőről és programról itt). Sidi, a TCS pengetőse nem is színezte túl várakozásait az esemény honlapján.

Rock és motor  Fotó: openroadfest.hu

„Olyan ez, mint amikor a gyerek beszabadul a játékboltba. Bármerre nézel, olyan etalont, különlegességet látsz, ami miatt már megérte felkelni. Ahogy közeledünk a fesztivál területéhez, izgulunk, bizsergünk. Az Open Road Festen minden egyben van ahhoz, hogy megéld a szabadságot, a rocksztáréletérzést: jó társaság, egyforma érdeklődésű emberek, motorcsodák, rock. Nem akarom túlromantikázni a dolgot, de itt 0–24-ben megy a buli, nemcsak éjszaka a színpadon, hanem nappal is történnek dolgok. Már csak a vasak és az arcok miatt is imádok napközben az Festen sétálgatni.”

Lukács László, a Tankcsapda együttes koncertjén Fotó: MTI/Mohai Balázs

Akár ez is tetszhet A szerző további művei