Beköszöntött a kerti sütögetés szezonja – Mire figyeljünk?

A nyári esték egyik elmaradhatatlan programja a sütögetés, bográcsozás, grillezés. Akár a saját kertünkben tervezünk lakomát, akár a kirándulás során állunk meg egy tűzrakó helynél piknikezni, néhány biztonsági szempontot mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Lássuk, mik ezek!

1. A sütési idő

Míg kellemesen szórakozunk egy kerti sütögetés ideje alatt, figyeljünk oda az ételkészítés közben felmerülő apróbb dolgokra. Még a gyakorlott grillezők is belefuthatnak ezekbe a hibákba, amik néha csak kisebb kellemetlenségeket okoznak, de súlyosabb esetben komoly megbetegedés is lehet a figyelmetlenség eredménye:

  • Grillezés és barbecue-sütögetés közben a húsok pörzsanyagtartalma megnövekszik. Egy-egy kerti sütögetés még nem okoz komolyabb gondokat, de ügyeljünk arra, hogy a gyakori grillezés vagy grillen sült húsok fogyasztása egészségkárosító hatású.
  • Minél több ideig sütjük a húsokat, annál több káros anyag kerül az ételbe az elkészítés során. A pörzsanyag sütés során keletkezik és az étel élvezeti értékét növeli, míg a hús felszínén keletkező réteg csak világos rózsaszín, barnás színű. Ha túlsütjük a húst és ez az anyag sötétté válik, akkor már fehérjékből, szénhidrátokból, zsírokból keletkezett bomlástermékeket is tartalmaz, ami rákkeltő hatású.
  • Gyakori hiba a túl rövid sütési idő is. Nemcsak a túlsütésre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy a nyers hús jól megsütve fogyasztásra alkalmas legyen. A hanyag grillezés betegséghez vezethet: a salmonella, a campylobacter, az e.coli, az entero- és a staphylo coccus baktériumok hányásos, hasmenéses tüneteket okozhatnak.

2. Pár szó a tűzrakásról

A nedves, nem teljesen kiszárított zöld hulladék elégetését senkinek nem ajánlanánk, mivel nem csak környezetszennyező, de az egészségre is rendkívül káros. Ha az égetett fa nem teljesen száraz, akkor az égés során szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid és egyéb rákkeltő, immunrendszer-károsító anyag keletkezik. Kerti sütögetéskor jellemzően nagyobb társaságban, családi körben élvezzük az ételkészítést, így fokozottan figyeljünk arra, hogy a gyerekek ne lélegezzenek be túl sok füstöt. A mérgező hatást akár azonnal érezhető: émelygést, fejfájást, szédülést okoz, de csökkenhet a látás- és hallásképességünk is.

3. Az elektromos eszközök veszélyei

Egyre többen választják a hagyományos tűzrakás helyett a gyorsabb, egyszerűbb megoldásokat. Az elektromos grillsütők beüzemelése és használata, bár kevesebb időt igényel, mégsem kevésbé veszélyes. A készülék nem megfelelő kialakításából eredően égési sérüléseket okozhat, ha a burkolat vagy a különböző kezelőszervek a megengedettnél nagyobb hőmérsékletűek. Az elektromos grillek hibás földelése is áramütést és tüzet okozhat, de ügyeljünk arra is, hogy a kezelőszerv felülete megfelelően rögzített legyen, ne lehessen túl könnyen eltávolítani és jól szigetelt legyen. (Pl. a gombok és kapcsolók ne ázzanak be.)

+1. Tűzrakás szabadtéren

  • Ha szabadtéren, erdőben tervezünk sütögetni, figyeljünk arra, hogy mindig csak a kijelölt helyen gyújtsunk tüzet!
  • A felnőttek felelőssége: ne engedjük a gyerekeket a tűz körül futkározni és bármennyire is jó játék a nyárson sütés, amíg kicsik és a figyelmüket nem tudják koncentráltan lekötni egy dologgal, ne adjunk a kezükbe hegyes nyársakat!
  • Vegyük figyelembe a széljárást is, erős szélben ne gyújtsunk tüzet, mert az könnyen továbbterjedhet!
  • Mindig legyen nálunk tűzoltáshoz víz vagy gyorsan és könnyen mozgatható földkupac.
  • Ne elégedjünk meg egy gyorsan összetákolt felépítménnyel! Mindig jól rögzítsük a bográcsot és a sütőrácsot!
  • Ne viseljünk bő, laza ruházatot nyílt láng közelében, egy óvatlan pillanat és mi is lángra kaphatunk!

Amennyiben mégis valamiképp bekövetkezett a baj és égési sérülést szenvedtünk, figyeljünk a következőkre: ha a sérülés csak felületi, akkor se próbáljuk meg porral, krémmel, zsiradékkel lefedni a sebet, csak folyassunk rá 8–10 percen keresztül hideg vizet. Ha hólyag keletkezik, ne piszkáljuk, mert azzal csak kórokozókat juttatunk a sebbe. Súlyosabb esetben orvosi ellátásra lehet szükségünk, de a segítség megérkezéséig a legjobb, amit tehetünk, hogy hűtjük a sebet!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei