Bécsi nyár: minden hónapra egy fesztivál

Sokan gazdag kulturális kínálata miatt szeretik az osztrák fővárost. Nem alaptalanul: a nyáron minden hónapra jut legalább egy fesztivál. Lesz zenei, tánc- és filmfesztivál, lehet bulizni kikötőben, foghíjtelken és a Duna partján. Tíz éve saját fesztiváljuk van a bécsi kerületeknek is.

Tizedik éve rendezik meg a Wir Sind Wien Festivalt, a bécsi kerületek fesztiválját: 2018. június 1–23. között minden napra jut egy városrész, a 23 bécsi kerület egymásnak adja majd a stafétát. A visszatérő programok mellett – ilyen például a híres csónakkoncert az Öreg-Dunán vagy a foghíjtelekkoncertek – minden kerület készül valami rá jellemző programmal is. A 2. kerületben például különböző generációk tagjaiból álló főzőpárosok állnak a tűzhely mellé, a 3. kerületben pedig négyszáz tő dísz- és haszonnövény felhasználásával készített labirintusban bolyonghatnak az útvesztők szerelmesei.

Néhány program kerületről kerületre turnézik. Ilyen az Open Piano – egy fehér zongora, amit bárki megszólaltathat, az Instagram-posztokhoz és szelfikhez tökéletes Bécs-hátteret és profi felszerelést kínáló Pop-up Fotóstúdió, valamint a diverCityLab „Tent Sweet Tent” projektje, amelynek keretében arra ösztönzik az arra járókat, hogy történetekkel, játékokkal, beszélgetésekkel és emlékeik megosztásával varázsolják meghitt otthonná a közterületeken felállított sátorvárost. (www.wirsindwien.com)

 Bécs áll a középpontjában a 35. Duna-sziget Fesztiválnak, amelyet 2018. június 22–24. között rendeznek meg. Az ingyenes rendezvényen mintegy 200 osztrák és nemzetközi együttes lép színpadra, a nagy nevek azonban elsősorban Ausztriából, azon belül is főként Bécsből érkeznek majd. Az austro-popot képviseli például a Wanda és a Pizzera & Jaus, akik a nagyszínpadon lesznek hallhatók, az FM4 Rádió színpadát pedig a bécsi zenei élet aktuális húzónevei, Voodoo Jürgens, Der Nino aus Wien és Ernst Molden uralják. A slágersziget sztárjai a Die Wilden Kaiser, Nathan Trent és a Die Jungen Zillertaler lesznek. De nemcsak a zenében, a gasztronómiai kínálatban is a regionalitáson lesz a hangsúly az idei Duna-sziget Fesztiválon. (www.donauinselfest.at)

 Nem hiányozhat az osztrák főváros nyári programkínálatából a városháza előtti szabadtéri filmfesztivál sem, amely 2018. június 30-án veszi kezdetét és egészen szeptember 2-ig tart. Az idei év újítása, hogy péntekenként 17 órai kezdettel a jövő klasszikus zene rajongóit várják a Rathausparkba egy külön gyerekopera-fesztiválra.

A „nagyok” eközben Leonard Bernstein 100. születésnapjáról, a bossa nova 60. jubileumáról és Falco halálának 20. évfordulójáról emlékezhetnek meg a filmfesztivál programja keretében. De nem kell otthon maradniuk a pop és a musicalek kedvelőinek sem: ők Norah Jones, Alica Keys és a Die Fantastischen Vier koncertjét és a Miss Saigon 25. jubileumi előadását élhetik át újra a bécsi városháza előtt felállított óriási kivetítőn. A dzsesszrajongókat pedig Maja Jaku, Roxy Stern és HER élő fellépése várja. (www.filmfestivalrathausplatz.at)

A tánc és performansz határait feszegetik az ImPulsTanz idei produkciói, amelyeknek Bécs legnagyobb előadóházai és egyedülálló építészeti adottságokkal rendelkező kiállítótermei adnak otthont 2018. július 12. és augusztus 12. között. A táncfesztivál programjában olyan nagy nevek szerepelnek, mint Anne Teresa De Keersmaeker és a Rosas, Francois Chaignaud és Nino Laisné, Dave St. Pierre, Simon Mayer, Choy Ka Fai és Trajal Harrell. Egy kevésbé ismert, de semmivel sem jelentéktelenebb táncművészre, Valeska Gertre emlékezik ugyanakkor a Berlinben élő magyar koreográfus, Eszter Salamon, valamint Julie Flierl a Mumokban megtartott produkciójukban. (www.impulstanz.co)

Július 26–29. között rendezik meg az osztrák zenei élet egyik hagyományos fesztiváljának számító Popfest Wient a Karlsplatzon, ahol mintegy hatvan együttes lép színpadra. A nagy nevek közül már biztosan ott lesz a Naked Lunch, Mavi Phoenix, a Dives, a Kreisky és a bécsi hip-hop banda, a Kreiml & Samurai. Az új felfedezések közé tartozik Alicia Edelweiss, Felix Kramer és AliceD. Először lép fel a Popfesten az elektronikus zenéjével turnézó Jung An Tagen és a popfénylény, Farce. (www.popfest.at)

 Rainhard Fendrich lesz a sztárfellépője a Hafen Open Air Fesztiválnak, amely számos osztrák együttesnek és zenésznek jelentette az ugródeszkát az ismertségbe. Az alberni kikötőben 2006 óta megrendezett fesztivál célja ugyanis, hogy „Ki a próbateremből – fel a színpadra!” mottóval bemutatkozási lehetőséget teremtsen tehetséges osztrák zenészeknek. A Hafen Open Airt 2018. augusztus 17–18. között rendezik meg. (www.hafenopenair.at)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei