Bécs szigorítja a kutyatartási szabályokat

Bár már eddig is a bécsi állattartási rendelet volt a legszigorúbb Ausztriában, a főváros most még tovább szigorítja a kutyatartási szabályait. A veszélyes kutyák listáján szereplő ebeknél például kötelező lesz a szájkosár használata, gazdáiknak pedig nehezebb lesz a kutyajogsi megszerzése és rájuk is érvényes lesz a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol-határérték. Minimum 100 és 1000 euró közötti bírságot kell fizetnie annak, aki megszegi a szabályokat.

Bécs város a rendőrséggel közösen még szigorúbb szabályokat dolgozott ki a városlakók védelmében. A veszélyes kutyák listáján feltüntetett ebeknél mostantól kötelező lesz a szájkosár és a póráz használata. Csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. 200 eurós büntetésre számíthat, aki a kötelező szájkosárhasználat ellen vét, ráadásul kötelezik egy hatórás tréningen való részvételre is, melyet egy hivatalos kutyakiképzőnél kell elvégezni. Azoknak a gazdiknak, akik a kötelező pórázhasználatot nem tartják be,100 eurós bírságot kell majd fizetniük.

Veszélyes eb

Ezen túlmenően a veszélyes ebek listáján szereplő kutyák gazdáira is kiterjesztik a kutyasétáltatás idejére a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol-határértéket. Az előírást megsértő kutyatartókat minimum 1000 eurós bírsággal sújtják.

A veszélyes ebek listáján szeplő kutyák gazdáinak 2010 óta kutyajogosítványt kell szerezniük. A kutyajogsi egy elméleti és egy gyakorlati vizsgából áll, ahol a gazdiknak bizonyítaniuk kell, hogy kézben tudják tartani a kutyájukat olyan hétköznapi helyzetekben is, amikor kedvencük az utcán egy gyerekkel vagy biciklissel találkozik. Mostantól ezt a vizsgát is nehezíteni fogják, a kutyajogsit pedig két évente meg kell majd újítani. Az új szabályok még idén életbe léphetnek.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei