Bánni fogjuk, ha nem kezdünk elég korán félretenni

Egy friss amerikai felmérés alapján az emberek pénzügyi döntéseik közül azt bánják leginkább, hogy nem kezdték meg elég korán a nyugdíjas éveikre való gyűjtést, illetve hogy nem tettek félre vészhelyzetekre. A megtakarításhoz soha nincs késő.

Aggasztó, de kutatások szerint rengeteg ember úgy gondolja, hogy idősebb korában az állami nyugdíj lesz a fő bevételi forrása. Magyarországon az emberek felének nincs semmiféle nyugdíjra szánt megtakarítása, és aki gyűjtöget, azoknak is csak egy része teszi ezt kifejezetten nyugdíjcélú termékek segítségével. Holott általánosságban elmondható, hogy a nagy többség eközben igenis szorong attól, milyen lesz az anyagi helyzete nyugdíjazása után, mivel tisztában vagyunk vele előtakarékosság nélkül az utolsó bérünkhöz képest a majdani nyugdíjunkból az addig megszokottnál csak alacsonyabb életszínvonalat tudunk majd fenntartani.

Ezt a helyzetet már a mai idősek is tapasztalhatják, de szakértők szerint a bér és nyugdíjak közötti feszültség tovább fokozódik a jövőben. A megszokott munkabér és a visszavonulás utáni nyugdíj összege közötti eltéréssel való keserű szembenézés elkerülhetetlennek tűnik, pedig van jó megoldás a nyugdíjszakadék áthidalására: az öngondoskodás. Mindenki más, így a nyugdíjazással kapcsolatos elvárások, igények változhatnak. Egy biztos, végül mindenkinek szüksége lesz egy „malacperselyre”, hogy finanszírozza az élete utolsó évtizedeit. Egy tengerentúli felmérés alapján az emberek pénzügyi döntéseik közül azt bánják leginkább, hogy nem kezdték meg elég korán a nyugdíjas éveikre való gyűjtést, illetve hogy nem tettek félre vészhelyzetekre.

Nem véletlen hogy a többség éppen a nem elég korán történő gyűjtést emelte ki. Könnyen belátható, hogy minél előbb vágunk bele az előtakarékosságba, annál kisebb havi összegekkel halmozhatjuk fel az elvárásaink szerinti vagyont. A legeslegjobb időpont arra, hogy a nyugdíjunkra gondoljunk, akkor van, amikor az időskor még szinte felfoghatatlanul messze van.

Félretenni céljainkra azonban soha nincs késő és itthon is több, kifejezetten nyugdíjra való megtakarítást célzó megoldást érhetünk el. Ezek közül a legismertebb alternatíva az önkéntes nyugdíjpénztár, ahol rugalmasan, alacsony költségekkel és 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adókedvezménnyel tehetünk félre idősebb éveinkre. Sőt! A megtakarításhoz munkáltatónk is hozzájárulhat.

Aki pedig a vészhelyzeti megtakarítást elmaradását sem szeretné megbánni, annak az egészség-és önsegélyező pénztárakban is érdemes gyűjtenie. Az adókedvezmény itt is jár a befizetések után, a munkáltató is kiegészítheti a befizetéseinket és az itt megspórolt összeget tetszésünk szerint elkölthetjük önmagunk, vagy szeretteink egészségére, de fel is halmozhatjuk váratlan helyzetek, például költségesen kúrálható betegség, vagy akár munkanélküliség esetére. Ahogy mi szeretnénk.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei