Azt mondták, cukorbeteg lettem

Egyre több ember érint a 2-es típusú cukorbetegség, amely bármelyik életkorban kialakulhat, és az okok a genetikai hajlam mellett a leggyakrabban a helytelen életmódra vezethetők vissza. Amikor a betegség kialakulásával szembesülnek az emberek, akkor többségükön úrrá lesz a pánik, és életük gyökeres megváltozásával számolnak. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa összegezte azokat a teendőket, amelyek a diabétesz kialakulása után tehet az ember.

A vércukorszint beállítása

A legfontosabb lépés a vércukorszint beállítása. Ennek két fontos pillére a megfelelő életmód és a gyógyszeres/inzulinos kezelés. Hogy kinek melyik a legoptimálisabb terápiás módszer, az egyéni elbírálás függvénye. A glükózértékeket rendszeresen ellenőrizze a beteg, ugyanis a rosszul beállított vércukorszint súlyos károsodásokhoz, érszövődményekhez is vezethet!

Rendszeres testmozgás

Edzés vagy fizikai munka hatására nő a glükóz felhasználása az izmokban és javul a sejtek inzulinérzékenysége, valamint az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa is.

Csodákat indít el a szervezetben a rendszeres testmozgás Fotó: Shutterctock

Csakis megfelelően beállított vércukorszinttel lehet nekikezdeni a mozgásnak, és kizárólag orvosi beleegyezéssel, hiszen az edzés során beállhat az ún. hipoglikémiás állapot, amikor a vércukorszint a normál tartomány alá csökken. Ez komoly rosszulléttel, esetleg kómával is járhat.

Az adatok rendszerezése

A telediabetológia hazánkban újdonságnak számít, mely igencsak megkönnyíti a cukorbetegek életét. Ennek révén az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból a központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása. A beteg az adatokat megoszthatja a kezelőorvosával, így ő nyomon tudja követni a vércukor szintjét, és a kapott eredmények függvényében az addigi terápia módosítását javasolhatja.

Az étkezési szokások gyökeres megváltoztatása

Az étkezésében gyökeres változtatásokra van szükség: nem csak a cukrot kell száműzni, de az illetőnek szakember által meghatározott mennyiségű szénhidrátot szabad fogyasztania, ráadásul az sem mindegy, mikor milyen felszívódású (glikémiás indexű) ételeket visz be.

Továbbá pontosan meghatározásra kerül az egyes étkezek ideje, és azok szénhidráttartalma is, ráadásul a túlsúly leadása érdekében a telített zsírok bevitelét is csökkenteni szükséges. A cukorbeteg diéta igen bonyolult és sokrétű, ezért fontos a diabetológus mellett dietetikussal is egyeztetni.

A test jelzéseinek értelmezése

A cukorbetegség sajnos számtalan szövődménnyel járhat, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg vegyen részt rendszeresen szűréseken (pl. látás, érszűkület, veseműködés, idegi károsodás, diabeteszes láb), de azokon kívül is mindig figyeljen teste jelzéseire! Mindenképp keresse fel orvosát látásromlás, szédülés, hőérzet romlása, nehezen gyógyuló sebek, láb bizsergése, talpszárazság esetén! Ezek a tünetek komoly gondokra utalhatnak!

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei