Az új lakások jobban drágultak, mint a használtak

Folytatódott az áremelkedés a lakáspiacon, az új lakások jobban drágultak, mint a használtak – derült ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az ingatlan.com elemzése alapján a legnépszerűbb méretű, 50–70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetméterára január közepén Budapesten 673 ezer forint volt, Győrben 337 ezer forint, Debrecenben és Szegeden pedig 396 ezer és 383 ezer forintba került egy-egy négyzetméter.
Az ingatlan.com ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait, amely szerint míg az új lakások 12,2 százalékkal drágultak a múlt év harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, addig a használt lakásoknál a drágulás mértéke 8,4 százalék volt.
Az elemzésből kiderült, hogy hasonlóan alacsony drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa, ugyanis 2015-től kezdődően jellemzően két számjegyű volt az áremelkedés éves mértéke.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új lakások azért drágultak nagyobb mértékben, mint a használtak, mert egyrészt a korábbi években hiány volt belőlük, ami fokozott keresletet generált. Másrészt az új lakások építésének költsége az utóbbi időszakban a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnőtt kereslet miatt jelentősen emelkedett.
A szakember hozzátette: idén és jövőre évente legalább 20–25 ezer új lakást adnak át, amelynek több mint felét eladási céllal építik a vállalkozók.

Az új lakások 12,2 százalékkal drágultak

Az elemzés alapján a múlt év első kilenc hónapjában 95 ezer adásvétel történt a lakáspiacon, ami 4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
Balogh László rámutatott, hogy bár országosan nőtt a tranzakciók száma, a budapesti piacon már stagnálás látható. „A fővárosban egyre kevésbé vásárolnak az emberek lakást ilyen magas árakon, így a 2015 és 2017 között megfigyelt 15–20 százalékos éves szintű áremelkedés mértéke 2018-ban már jóval szerényebb lehet. Árcsökkenésre azonban idén sem lehet számítani” – húzta alá.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei