Az ördög tűsarkút visel

A kalapácsujj az egyik leggyakoribb, de méltatlanul keveset említett lábfejbetegség, pedig nem csak a járás során okozhat komoly problémákat, de a gerincünknek sem tesz jót hosszú távon. Hegedüs Zsolt, a Duna Medical Center ortopédusa elmondja, mit tehetünk, ha a lábujjunkban fájdalmakat észlelünk.

Mi történik a cipőnkben?

A betegségért, mint a legtöbb ortopédiai lábproblémáért, a nem megfelelő cipőket okolhatjuk, amelyekben természetellenes helyzetet vesznek fel a lábujjak, ilyenek például a nagyon magas sarkú vagy a nagyon keskeny orrú lábbelik. A kalapácsujj lényege, hogy a lábujj hajlító- és feszítőizmainak egyensúlya felborul, a középső rész lesüllyed, az úgynevezett alapperc pedig kiemelkedik, és az ujjunk fura, kalapácsalakot vesz fel. A fájdalom leggyakrabban a második vagy a harmadik ujjnál jelentkezik, illetve gyakran az ismert bütyök velejárója.

Ha már megtörtént a baj…

A nyomásra érzékeny, feldagadt és cipőhöz, másik ujjakhoz dörzsölődő lábujj járás közben komoly fájdalmakat okozhat, de előfordulhat a bőrön váladékozás is, ilyenkor sajnos már egyik cipő sem kényelmes és beavatkozásra van szükség. Ideig-óráig enyhülést jelenthetnek a különböző lábujjak közé helyezett párnák, támaszok, hiszen ezek segítenek, hogy az előemelkedő ízület ne dörzsölődjön oda a lábbelihez, és így ne okozzon lágyrész-gyulladást, panaszt.

Ha már minden lépés kínszenvedés

Amennyiben már erős fájdalmakat okoz a kalapácsujj, akkor is van megoldás, létezik egy helyi érzéstelenítéssel történő, 10–15 perces műtét, amely helyrehozza az eldeformálódott ujjat. Ilyenkor egy fémdrótot helyeznek be, hogy az ízületet elmerevítsék, ezt 4–6 hét után fájdalommentesen távolítják el. Amennyiben csak az ízületvégi csontokat alakítják úgy, hogy azok ne emelkedjenek ki, akkor a lábadozás rövidebb lehet. Pihentetni a lábat 1–ą2 hétig kell, természetesen fontos, hogy utána is ügyeljünk arra, milyen cipőt választunk!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei