Az Opel Fifty-Fifty nyerte a Fehér Szalag Nagydíjat

Minden készen áll az idei Kékszalagra

Jó szélben zajlott az idei Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj. A 9-kor rajtoló Classic Round-futamra és a félórával később kezdődött Izsák Szabolcs-emlékversenyre összesen 218 hajó adta le a nevezését. Kevés kivétellel mindannyian elrajtoltak, és közülük 190-en teljesítették is a Balatonfüred–Kenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred távot. Az élénk szélben Kenesénél a sokszoros német  katamarán-világbajnok Roland Gäbler vezette Black Jack fordult elsőnek, őket Litey Farkas Festipay néven nevezett DC 35-öse követte. A tavalyi Kékszalag-győztes azonban nem sokkal később egy technikai hiba, a fockfelhúzú szakadása miatt kiállni kényszerült. Az élen haladókat után a két Extreme 40-es, Kaiser Kristóf Extreme Sailing Teamje és a Rauschenberger Miklós kormányozta Red vitorlázott.

Józsa Márton, a Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbócos katamarán kormányosa és tulajdonosa, kétszeres Kékszalag-győztes  Fotó: MTI/Turcsi Gábor

Józsa Mártonék a Siófok–Tihany szakaszon vették át a vezetést, és nem is engedték ki a kezükből a továbbiakban. Az új arculatú Fifty Fiftybe nemrégiben C-alakú emelőuszonyokat építettek be a Pauger-műhelyben, de mivel a próbákon és a Pünkösdi Regattán ezek nem hozták a várt eredményeket, ezért még időben visszaépítették az eredeti egyenes uszonyokat. A mai eredmény alapján ez jó döntésnek tűnik.

„Reffelt, csökkentett felületű vitorlákkal indultunk, a rajtnál inkább óvatosan léptünk ki, illetve bíztunk benne, hogy a szél még visszaerősödik. A kurtított vitorlák nagyobb stabilitást adnak a hajónak az erősödésekben és meglepően láttuk, hogy hasonló sebességet tudunk így menni, mint a többi katamarán teljes vitorlázattal. A kenesei bójánál már felhúztuk teljesen az egyik nagyvitorlát, majd Siófoknál minden vitorlánkat a maximumra feszítettük. Más választásunk nem volt, hiszen az egyik erős szeles orrvitorla felhúzója kiakadt, így azt már nem tudtuk tovább használni. A 18–20 csomós erősödésekkel frissülő szélben is tudtuk kezelni a hajót, nagyon jól dolgoznak az új vásznaink. Elégedett vagyok, és bízom a nekünk kedvező széljárásban a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon is. Vasárnap még egy öbölkerülő versenyen indulunk, várhatóan valamivel gyengébb szélben. Reméljük minden ellenfelünk rajthoz tud állni és újból összemérhetjük erőinket!” – értékelte sikerét Józsa Márton.

Egy biztos, várhatóan közel 3000 résztvevő, 600 hajó nevez a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjra, melyet idén július 6-a és 9-e között rendeznek meg.

A tavalyi, 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után  Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Akár ez is tetszhet A szerző további művei