Az óceánjárók veszélyt jelentenek a világörökségre

Az óceánjáró hajókkal járó turistaözönnek a világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

„A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz” – mondta Mechtild Rössler, az UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója.
A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. „Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres” – tette hozzá.
Különösen Velencében súlyos a helyzet. „Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket” – mondta Rössler. Az UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.
A kisebb városok, köztük az észtországi Tallinn és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved.
„Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni”– emelte ki Rössler.

Az UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. „Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne” – véli a szakértő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei