Az ezerarcú Villány

Villány és környékéről általában mindenkinek Siklós és a bortúrák jutnak rögtön az eszébe. Holott a pincéken kívül is akad látnivaló, igazi kirándulóhelyekkel bővelkedik a környék, amit kerékpárral, gyalog vagy akár lovas kocsin is be lehet barangolni. Persze ha már ott vagyunk, a bornak is szenteljünk időt, hiszen a bórkóstolás mellett a régi hagyományokat is feleleveníti az ottani borospincék hangulata.

Akár egy baráti kerékpártúrával is indíthatunk, remek kerékpárút húzódik ugyanis a Harkány–Siklós–Villány tengelyen. Az első nap érdemes a fáradt testrészeket Harkányban kiáztatni, hiszen fantasztikus gyógyvize van. A mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában nagyon szép eredmények érhetők el egy-egy harkányi kúra során. A harkányi gyógyvíz bizonyítottan hatásos a pikkelysömör (psoriasis) tüneteinek enyhítésében is. A fürdőkúra után pedig jöhetnek a látnivalók.

A Tenkes kapitányának vára és böllérfesztivál is várja a látogatókat

Méghozzá rögtön áttekerhetünk Siklósra, hogy megnézzük a várat és egy jó disznótoros ebédet elfogyasszunk. Február 3-án lesz ugyanis a híres Tenkesalja Böllérfesztivál. A rendezvényt a tradicionális népi disznóvágások hangulatának felélesztése miatt indították útjára immár 10 éve hagyományteremtő céllal, és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nem csak a bölléreknek, hanem az idelátogató nézőknek is színes programokat kínáljanak a téli időszakban.

Szinte nincs olyan család, melynek legalább egyik tagja ne ismerné a talán legnépszerűbb tévésorozatot, a Tenkes kapitányát, melynek nagy részét a siklósi várban forgatták. Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye a Tenkes alján, Siklós városának közepén, egy magaslaton emelkedik.

Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. Az épületegyüttes magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek.

A vár 1728-tól a Batthyány-család tulajdonában állt, majd 1849-ben Batthyány Kázmér forradalomban vállalt aktív politikai szerepe miatt a császár elkobozta a várat a családtól, így lett a Benyovszky-család tulajdona. 1929-ben nyilvánították műemlékké, majd átalakítási célokkal a Honvédkincstár vásárolta meg 1943-ban. A második világháború során angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt. A háborúban a vár erősen megrongálódott, 1956-tól kezdték rendbe hozni az épületet, turistaszálló is működött falai között.

2009 és 2011 között teljesen felújították, kialakítottak egy látogatóközpontot is, rendszeresen várjátékokat, színielőadásokat és más kulturális programokat rendeznek. 2013-ban a vár felújításának újabb ütemét kezdték, melyet pár éve fejeztek be.

Tekerjünk a Fekete-hegyre!

Ugyancsak pár éve épült és igen kedvelt a Nagyharsányból induló kerékpárút is, amely a szántóföldeket átszeli Kisharsányig. Ha már ott járunk, érdemes megnézni a csodás parasztházakat és az ottani műemlék református templomot.

Majd egy kis forgalmú műúton kerekezhetünk tovább Nagytótfalu nyugati végéig. Innen kezdődik a kerékpárút következő szakasza, amely a Göntér-domb szőlősorai után éri el Siklós határát, majd csatlakozik az  elkerülőút körforgalmához. Ám felkerekezhetünk egészen a Vylyan pincéig is a Fekete-hegyre, majd ha fogyasztottunk egy pár falatot és persze ittunk 1–2 pohár frissítő bort, tekerhetünk tovább Villányba.

A bortúrák is nagyon népszerűek

Nem kell azonban hetekre leköltözni, elég egy hosszú hétvége és tartalmas kikapcsolódásnak ígérkezik, ha Villányt választjuk egy bortúra alkalmával.

A pincék többsége egész évben nyitva tart

Villány hazánk legdélebben fekvő borvidéke, így ott sokkal több a napsütéses órák száma. De nemcsak éghajlata, hanem természeti adottságai miatt is szőlőtermesztésre a Villányi-hegység az egyik legideálisabb terület. Mindezt igazán akkor lehet megerősíteni, ha megkóstoljuk az ottani borokat. Ugyan túl vagyunk éppen Vince napján, ám a helyi pincék igencsak káprázatos kínálattal várják az oda érkező szomjas turistákat – tudtuk meg Pataki Kingától, a Villány–Siklósi Borút Egyesület vezetőjétől. A pincék többsége egész évben nyitva tart, de január végétől indul az élet, a programok igazán akkor kezdődnek. A pincékben a borkóstolókon a minőségi borválasztást próbálják népszerűsíteni. Lovas kocsival is be lehet barangolni a környéket és akkor van lehetőség arra is, hogy meglátogassuk a dűlőket. Villányban egyébként sok a visszatérő vendég. Évente több százezren látogatnak el a különböző borral kapcsolatos programokra.

Évente több százezren látogatnak el a különböző borral kapcsolatos programokra

Érdemes az indulás előtt mindenképpen ellátogatni a villanyiborvidek.hu/ portálra, hogy pontos információt kapjunk.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei