Az Antarktiszra való utazás már nem gond

Titkok és rejtélyek a sarkvidékeken. Csontig hatol a hideg. A tomboló szél zúgását semmi sem képes túlharsogni, az óriási hóviharban egyméternyire sem látni előre. Sötét van, a napkeltére még több hónapot várni kell, de az égbolt földöntúli, zöld fényben fürdik…

Nem valamely távoli égitesten jársz gondolatban, bolygónk Északi- vagy Déli-sarkvidékére tettél csak egy röpke kirándulást. Ez a táj, még ha számodra riasztónak tűnik is, számos élőlénynek igen vonzó. Az óriásira hízott jégtáblákon tömött bundájú emlősök és fészekrakó madarak élnek, az alant hullámzó, dermesztően hideg vízben óriási tengeri állatok, halak, bálnák, kardszárnyú delfinek úsznak. Ebben a kemény, titokzatos világban csak az igazán rátermettek boldogulnak, s az élőlények az évmilliók alatt számtalan fortélyt bevetettek az életben maradásért.

Miért takarja el az orrát a jegesmedve vadászat közben? Melyik fókának van száz felesége? Mikor repültek utoljára a pingvinek? Miért nincs „vérük” a déli-sarki halaknak? Sok-sok kérdés fogalmazódik meg minden percben a sarkvidéki élettel kapcsolatban. Ugye benned is néha felmerülnek ilyesmik?

Láttad már az észak egyszarvúját, a narvált? A grönlandi cápát? A hótücsköt? A pingvineket? És a lundát? A Déli-sarkon nyíló kétvirágos növényt? A lenyűgöző élővilág megmutatja, hogyan őrzik e fagyott tájak Földünk múltjának, bolygónk történetének egyedülálló tanújeleit, és miért fontosak a jövőnk szempontjából.

Úgy tűnik, a globális felmelegedés hamarosan lehetővé teszi, hogy a fagyos kontinensen is beinduljon a tömegturizmus. Ez nem utópia, hanem realitás. Az odautazás például már megoldott, hiszen nemrégiben menetrend szerinti repülőjárat indult az Antarktiszra Ausztráliából.

Az Antarktisz a leghidegebb földrész a világon

Az Antarktisz a leghidegebb földrész a világon. Mínusz 89 fok az eddig mért rekord a Vosztok kutatóállomáson. Az Antarktisz másfélszer nagyobb, mint Európa, s ezt a hatalmas kontinenst kezdik megszállni. Nem ufók, hanem az emberek. A közelmúltban hivatalosan be is jelentették a tudósok, hogy a közeli jövőben állandó lakosokat kap az Antarktisz. Nem lehet tagadni, az emberek beutazásai miatt már környezeti ártalmakat is elszenvedett a földrész, s mi jön még?

Jelenleg tömegével csak pingvinek, rozmárok, bálnák, kis organikumok, rovarok és molyok élnek az Antarktiszon. Annak ellenére, hogy sok ország benyújtotta már az igényét az Antarktisz területére, illetve azok egy részére, jelenleg nem tartozik senkihez hivatalosan.  Ezért most bárki beléphet ide, s hasznosíthatja a területeket, feltéve, hogy békés céljai vannak. A kutatóállomások tudósai és a mohó turisták növényi magvakat próbálnak megtelepíteni a kontinensen, bevisznek rovarokat, állatok tojásait, s különböző fertőzéseket a ruházatukon. Az Antarktiszra látogatók száma az utóbbi időben egyre növekszik, az elmúlt években már több tízezer ember választotta ezt a földrészt szabadsága eltöltésére, főleg angolok és amerikaiak. S számuk csak nő!

A hőmérséklet ötször gyorsabban emelkedik az Antarktiszon, mint a Föld egyéb kontinensein. Az emberek által a kontinensre bevitt organizmusok, kisebb állatok, rágcsálok, amik a hajókon jutnak el az Antarktiszra komoly problémát fognak okozni hamarosan. Ezeket az élőlényeket a madarak majd megeszik, amelyek betegségeket kapnak tőlük s terjesztenek. Az Antarktiszon élő állatoknak nincs megfelelő immunitásuk, hiszen még nem találkoztak korábban semmiféle fertőzéssel. Pingvinek például már betegedtek meg a kutatóállomásokon dolgozó tudósok kutyái által terjesztett kórral…

Természetesen a problémák csökkentése érdekében már születtek fontos döntések az Antarktiszon. A kontinensre érkező hajóknak ki kell engedniük a ballasztvizüket, mielőtt az Antarktiszt körülvevő vizekre hajóznak. A hajón vagy repülőn érkező emberek ruházatát pedig sterilizálják.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik bannerhirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei