Az alacsony vérnyomásra is figyelni kell!

Szerencsésnek tarthatják magukat azok, akiknek a vérnyomása jellemzően az alacsonyabb tartományban marad, mivel ez kevésbé veszélyes az egészségre. Mégis a tartósan alacsony vérnyomásra is fel kell figyelni, mivel kellemetlen tüneteket okozhat, és több betegség velejárója is lehet.

Alacsony vérnyomás (hipotónia) esetén a vérnyomásérték tartósan 100/60 Hgmm alatt marad. Ha nem okoz panaszokat, észre sem veszik, nemegyszer csak háziorvosi vizsgálat során állapítják meg. Legtöbbször nincs szükség kezelésre, de előfordulhat, hogy állandósulva kellemetlen panaszokat okozhat, például rosszullétet, émelygést, szédülést, ájulást, kábultságot, látászavart, fejfájást, alvászavart, depressziót, koncentrálási zavart, fülzúgást. Míg a krónikus alacsony vérnyomás elsősorban a fiatalokra jellemző, a vérnyomás gyors szabályozásának elégtelensége, a vérnyomás esése hirtelen helyzetváltoztatás kapcsán, az ún. ortosztatikus hipotónia inkább idősebbekkel fordul elő.

Mi okozhat nagyon alacsony vérnyomást?

Alacsony vérnyomást okozhat a perctérfogat (a szív által egy perc alatt kipumpált vér mennyisége) csökkenése, ami bekövetkezhet szívbillentyű-rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus okozta szívizom-károsodás vagy -gyengülés miatt. Csökken a vérnyomás, ha a vér térfogata kisebb, például kiszáradás vagy masszív vérzés következtében. Okozhat alacsony vérnyomást az erek túlzott kitágulása, például szeptikus sokk, anafilaxiás reakció, hőség, láz és egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, vízhajtók) hatására. Terhesség során sem ritka az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás primér formájára való hajlam örökölhető, ennél a pontos ok nem ismert. A secunder típusnál az ok ismert, kiválthatják gyógyszerek, endokrin eredetű kórképek, szív- és érrendszeri eltérések, hosszan tartó ágyban fekvés, alacsony folyadék- és sóbevitel.

Mit tehetünk ellene?

A kezelés a tünetek jelentkezésétől és a kiváltó okoktól függ. Ha az alacsony vérnyomás nem okoz kellemetlen tüneteket, nincs klinikai jelentősége. Fiataloknál, ha nem szívbetegek, az egy-egy alkalommal előforduló rosszullét vagy ájulás sem ok az aggodalomra.

Az ortosztatikus hipotenzió esetén kerülni kell a hirtelen felállást, a túl forró zuhanyt, a hosszú ideig tartó mozdulatlan fekvést, ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, a rendszeres aktivitásra. Ha az alacsony vérnyomás mögött betegség, például Addison-kór vagy szívelégtelenség áll, a kiváltó okot kell mielőbb kezelni.

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomásának alakulását a HARTMANN új Veroval compact felkaros vérnyomásmérőjével, amely a szívritmuszavart is érzékeli és jelzi.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei