Átadták a világszínvonalú CT és MR Diagnosztikai Központot

Ünnepélyesen átadták a XIII. kerületi önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Központját. Kerületünk az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT- és MR-gépeket, saját forrásból 800 millió forintot költött beszerzésükre. Ilyen korszerű CT- és csúcstechnológiájú MR-berendezés nincs máshol az országban, egész Európában is csak néhány van belőlük. A kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít a kerületieknek. Dr. Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen beszédében kiemelte: „A XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került.”

A CT és MR Diagnosztikai Centrum létrehozásának előkészítésébe a kerület egészségügyi szolgálata bevonta a magyarországi radiológia neves szakembereit

Az átadó ünnepségen, amelyen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mellett megjelentek az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja, valamint az önkormányzati intézmények, a kerületi lakosság és a sajtó képviselői is, dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Nonprofit Kft. igazgató-főorvosa üdvözölte az egybegyűlteket, majd dr. Tóth József polgármester avatóbeszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

A Visegrádi utcai szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centruma

– A XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. A Visegrádi utcai szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumának General Electric berendezései technikailag világszínvonalúak. Szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket a diagnosztikai centrum, akár 24 órás műszakban is, mivel a szakrendelőn belül önálló, független egységként működik. Az elmúlt években a kerületi betegek CT-vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték, a betegeknek az ország legkülönbözőbb városaiba kellett elutazniuk a szükséges vizsgálatokra, majd utóellenőrzésekre. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény CT-laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán. Az ilyen vizsgálat kényelmetlen és költséges utazásokat jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem volt ideális, hiszen a kontrollvizsgálatokat sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. A beteg nyilván abba a centrumba ment, ahol éppen rövidebb volt a várakozási idő. Ezt a helyzetet orvosolta a XIII. Kerület Önkormányzata, amikor a „Lendületben a XIII. kerület” ciklusprogramja keretében – amely a gondoskodás és a törődés programja is – megteremtette a felső kategóriás, nagy teljesítményű CT- és MR-eszközök beszerzésének és rendszerbe állításának lehetőségét – mondotta dr. Tóth József. – Az eszközök beszerzésnél követelményként szabtuk a közbeszerzési eljárásban, hogy a lehető legkorszerűbb berendezések kerüljenek telepítésre. Korábban így jártunk el a röntgenkészülék és a mammográf beszerzésénél is. Ez a feltétel mindkét most átadásra kerülő készülék esetében maradéktalanul teljesült. A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT a Revolution HD platform legújabb tagja.

E típusból máshol még nincs az országban

E típusból máshol még nincs az országban. Szakemberek úgy tartják: a Revolution HD berendezés biztosítja a ma elérhető legmagasabb felbontást a CT-diagnosztikában. Különleges, ultragyors detektorának köszönhetően helyszínen bővíthető az úgynevezett spektrális képalkotással, amelyet a szakma a jövő fontos diagnosztikai eljárásának tart. A berendezéssel bármilyen CT-vizsgálat – a legegyszerűbbektől egészen a legnagyobb kihívást jelentő kardiológiai vizsgálatokig – gyorsan, nagy felbontásban elvégezhető.

Az MR – SIGNA Voyager 1.5T MRI készülék japán fejlesztés

Az MR – SIGNA Voyager 1.5T MRI készülék japán fejlesztés, a legújabb technológiát képviseli. Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban először a XIII. kerület Visegrádi Utcai Szakrendelőjébe került ez a hipermodern MR. Egész Európában is egyelőre csak néhány van belőle; az első „Voyagert” tavaly ősszel telepítették Párizsban.

Magyarországon az 1.5T MRI-gépek közül jelenleg a Signa Voyager az egyetlen, amely teljesen digitális. A gépen elvégezhető az összes olyan klinikai képalkotó vizsgálat, amely a nemzetközi irányelvek alapján a klinikai gyakorlatban szükséges. Teljes körű szív-, neuro-, ízületi vizsgálatok, has/kismedence onkológiai vizsgálatai, többfázisú emlővizsgálatok, kontrasztos és nem kontrasztos érvizsgálatok.

A kerületi lakosok számára maximum kéthetes várakozási időn belül kerülhet sor a diagnosztikai vizsgálatokra, amelyek térítésmentesek. A további vizsgálatok számát és díját a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében őt illeti. A szerződés öt évre szól.

Az átadó ünnepségen megjelentek az önkormányzat vezetői, az önkormányzati intézmények, a kerületi lakosság és a sajtó képviselői is

A CT és MR Diagnosztikai Centrum létrehozásának előkészítésébe a kerület egészségügyi szolgálata bevonta a magyarországi radiológia neves szakembereit. Az ő tanácsaik alapján állt össze a közbeszerzési tenderanyag. A pályázatot 2016. december 12-én a VMD Kórházi Technológiai Zrt. nyerte azzal, hogy „kulcsrakészen” adják át a diagnosztikai centrumot 2017 augusztusában, ami meg is történt. A hároméves jótállási időszak alatt a teljes szervizköltség a CT- és MR-központ kivitelezését végző VMD Zrt. feladata és költsége.

– A XIII. Kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése – mondotta a polgármester. – Mindez persze azt az elkötelezettséget is jelenti, hogy fontos az önkormányzatnak az emberek egészsége, életminőségük javítása, így az is, hogy jelentősen javuljanak a diagnosztikai lehetőségek. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek.

A kerületi egészségügy leghatékonyabb prevenciós tevékenysége a szűrővizsgálatok megszervezése a szakrendelő-intézetekben

A kerületi egészségügy leghatékonyabb prevenciós tevékenysége a szűrővizsgálatok megszervezése a szakrendelő-intézetekben. A népbetegségek időben felismerését szolgálják az onkológiailag fontos mammográfia, hasi és emlő UH-vizsgálatok. Ugyancsak jelentős a bőrdaganatok szűrése, és évek óta zajlik a kerület férfi lakosságának prosztata- és egyéb urológiai elváltozásainak profilaktikus diagnosztikája. A rák megelőzésén túl ugyanilyen jelentőségű a stroke-prevenciót szolgáló nyaki verőér UH-vizsgálatok rendszerszerű bevezetése. A fejlődés ezzel nem ér véget: folyamatban van az altatásban végezhető vastagbélszűrés feltételeinek és egy lézersebészet létrehozásának a megteremtése is.

Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben, a kiszűrt kóresetek aránya 35 százalék. A kerületi felnőtt lakosság előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül veheti igénybe az önkormányzati szakorvosi szűréseket. Örömmel adom át a kerület lakosságának az új CT és MR diagnosztikai központot, és azt kívánom, hogy a fejlesztés váltsa be az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és gyógykezeléséhez fűzött reményeinket – zárta beszédét dr. Tóth József polgármester.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei