Fény derült Jane Austen halálának okára?

Szakértők szerint valószínűleg arzénmérgezés okozta Jane Austen (1775–1817) látásának súlyos romlását, a brit írónő élete végén már szinte teljesen megvakult.

Az írónő a British Libraryban őrzött három szemüvegének vizsgálata tárta fel, milyen súlyosan romlott látása. Austen korában a gyógyszerek készítéséhez nehézfémeket, köztük arzént használtak és a reumában szenvedő írónő szedhetett ilyen gyógyszereket – vélik a szakemberek, akik azt is feltételezik, hogy a mérgezés hozzájárulhatott korai, 41 éves korában, 1817. július 18-án bekövetkezett halálához is, amelynek oka régóta találgatások tárgya – írta honlapján a BBC a közelmúltban.

Rohamos romlás

A könyvtárosok a koruk ellenére jó állapotban lévő három szemüveg lencséjét mérték meg, hogy megállapítsák erősségüket. Austen első szemüvegének mindkét lencséje +1,75-ös, a második +4,75-ös és az utolsó +5,0-ös erősségű volt, ami azt jelenti, hogy halálakor az írónő már nagyon keveset látott, az olvasás, írás nehézkes volt számára.

„Fennáll a lehetősége annak, hogy véletlenül megmérgezték őt nehézfémmel, például arzénnel. Ma már tudjuk, hogy az arzénmérgezés szürkehályogot okoz” – mondta Sandra Tuppen, a British Library kurátora.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

 

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

 

Gyógyszerként használták az arzént

„Az arzént gyakran használták több betegség, köztük a reuma gyógyítására készült orvosságokhoz, ez utóbbiban szenvedett Austen” – tette hozzá. Azt nem tudni, hogy a teknőspáncélból és üvegből készült szemüvegeket felírták-e Austennek, vagy maga vásárolta. A brit könyvtárosok a szemészek véleményét kérik ki elméletük igazolására.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei