Furcsa trendek indulnak

Apukák szülés utáni szabadságon?

Lassan, de emelkedik azon apukák száma Svédországban, akik kihasználják az európai viszonylatban igencsak nagyvonalúnak számító szülés utáni szabadság előnyeit.

A svéd állam összesen 480 nap szülés utáni szabadságot kínál gyermekenként, amit az anyuka és az apuka úgy oszt meg egymás között, ahogy jónak látja, azzal a kitétellel, hogy három-három hónapot vagy mindketten kivesznek, vagy az a három hónap elveszik. Amellett, hogy ez egy igen jelentős lépés a nemek közötti egyenlőség irányába, a szabadság oroszlánrészét továbbra is a nők veszik ki, pedig azt bármikor fel lehet használni a gyermek nyolcéves koráig.

Mindeközben azonban folyamatosan emelkedik azon apák száma, akik élnek a lehetőséggel. Tavaly az összes szülés utáni szabadság mintegy negyedét, egészen pontosan 27 százalékát adták ki férfiaknak, ami 0,8 százalékpontos emelkedés 2015-höz képest – derült ki a svéd nemzeti társadalombiztosítási hivatal, a Försäkringskassan jelentéséből. Ugyanez a szám 1999-ben 12 százalék volt.

A konzervatív családmodellben az anyák maradnak otthon a gyerekekkel Fotó: Shutterstock

A társadalmi különbségek tükröződnek

A növekedés azonban nem egyenlő arányban oszlik meg társadalmi szintén, és a szakadék egyre csak nő azok között, akik kiveszik a szabadságot és akik, nem – állítja Ann-Zofie Duvander, a Stockholmi Egyetem kutatója. Ugyanakkor megoldást nem az jelentené, ha kötelezővé tennék, hogy fele-fele arányban kelljen felhasználni a napokat.

Az egyik oldalról olyan férfiakkal állunk szemben, akiknek nincs állásuk vagy alacsony a jövedelmük, így számukra vonzó az anyagi kompenzáció. Miközben a mérleg másik serpenyőjében jól kereső, igazi karrierista férfiak vannak. Ezeket az apákat pedig úgy lehetne rábírni, hogy több napot vegyenek ki, ha meggyőzzük őket, hogy a munka és a magánélet kettősében máshova helyezzék a hangsúlyokat.

A svéd gyerekek 80 százalékának mindkét szülője dolgozik, ugyanakkor az anyáknak csak 40 százaléka teljes munkaidőben, míg ez az arány az apák esetében 75 százalék a 2013-as adatok szerint. A gyerekek számára 12 hónapos kortól garantálják a bölcsődei férőhelyet a többi országhoz képest meglehetősen szerény összegért cserébe, így a szülők aránylag könnyedén vissza tudnak térni a munkaerőpiacra.

Egy apa a gyerek mellett is dolgozna legszívesebben Fotó: Shutterstock

A hazai helyzet nem túl rózsás

Magyarországon ennél sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. A gyermek születését követően az édesapák egy gyermek születése esetén öt, ikergyermekek esetén pedig hét munkanapot vehetnek ki. Ráadásul ezt a szabadságot a születést követő második hónap végéig lehet igénybe venni.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei