Anyák napjára

Minden évben van egy olyan nap, amiről sosem feledkezünk meg. Május első vasárnapja. Ekkor köszöntjük édesanyánkat.

A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, aki számára mindig mi, a gyermekei vagyunk a legfontosabbak, ő az, akivel örömünket, bánatunkat mindig megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk.

Mióta ünnepeljük?

Az édesanyák köszöntésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott, a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Emlékből nemzetközi nap

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis szerette volna az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az egy életbiztosítási ügynökség első női irodalmi és reklámszerkesztőjeként tevékenykedő, mélyen vallásos nő az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Elérte célját, Woodrow Wilson amerikai elnök 1914-ben hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. Anna Jarvis azonban később megbánta kezdeményezését. Az ünnepet ugyanis hamarosan a virágkereskedők, üdvözlőlapgyártók, cukorka- és ajándékkereskedők rohanták le, akik Európában is propagálni kezdték a jó pénzbevételnek ígérkező lehetőséget.

Magyarország egy államtitkár feleségének köszönheti

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV-gépgyár foglalkoztatójában tartották munkásgyermekeknek. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy a május első vasárnapján tartandó anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében”.

Noha Magyarországon május első vasárnapja maradt az ünnep ideje, más országokban ez eltérő időpontokra, a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. A lényeg azonban mindenütt ugyanaz: köszöntjük az édesanyákat!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei