Androidos okostelefonokat támad a szupererős kémszoftver

A Kaspersky Lab moszkvai székhelyű kiberbiztonsági cég egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések, valamint hozzáférhetőek a WhatsApp felületén közzétett üzenetek – írta a dpa német hírügynökség.

A Kaspersky Lab az érintett felhasználók köréből arra a következtetésre jutott, hogy egy megfigyelési technikákra szakosodott olasz cég fejleszthette ki a kémprogramot.
A kiberbiztonsági cég a Skygofree nevet adta a szoftvernek. A Kaspersky Lab közölte, hogy ez az egyik legerősebb Android operációs rendszeren futó kémprogram, amellyel valaha találkozott.
A Skygofree egy fogyatékosok számára kifejlesztett segédfunkción keresztül jut hozzá a WhatsApp-üzenetekhez, amely például felolvasás céljából hozzáfér azokhoz. A funkció használatához szükséges hozzájárulást egy megtévesztő kérdéssel szerzi meg a kémszoftver.
A program emellett megkaparinthatja az okostelefonon található SMS-eket, GPS-koordinátákat, híváslistákat és naptárbejegyzéseket. Ezenkívül más applikációk által tárolt információkat is letölthet.
A képernyőzár feloldásakor akár fénykép vagy videó is készülhet a felhasználóról. Az is elképzelhető, hogy egy előre megadott helyszínre érve bekapcsol a mikrofon, és egyfajta lehallgató készülékként funkcionál. A fertőzött telefonokról az interneten átvitt adatok is lekérhetőek.

A szoftver korai verziója 2014-ben jelent meg

A Kasperksy Lab tudomása szerint a szoftver korai verziója 2014-ben jelent meg, egy évvel később pedig rohamosan terjedni kezdett, főként a mobilszolgáltatók hamisított honlapjain keresztül. A kiberbiztonsági cég tavaly októberben fedezte fel a programot, több, Windows operációs rendszer alatt futó számítógépekre kifejlesztett kémszoftverrel együtt.

A mobiltelefon címkével kapcsolatos tartalmainkat ezen a linken találja: mobiltelefon

Akár ez is tetszhet A szerző további művei