Amit egy-két éve még elkapkodtak, ma már nem kell

Míg az elmúlt években egyértelműen a panellakások voltak a budapesti ingatlanpiac kedvencei, mára a helyzet jelentősen megváltozott. Egyes kerületekben szinte lehetetlen eladni a panellakásokat. A kereslet a családi házak irányába fordult, ugyanis némely kerületben egy olcsóbb, közepes méretű családi ház ára megegyezik egy fele akkora új építésű lakás árával.

Az elmúlt évek favoritja a budapesti ingatlanpiacon a panellakás volt, hihetetlen sebességgel és árakon cseréltek gazdát ezek a korábban lesajnált ingatlanok. Ennek megfelelően az áruk is jelentős mértékben emelkedett. A helyzet azonban mára megint változott, olyannyira, hogy egyes kerületekben már arról számolnak be az ingatlanközvetítők, hogy szinte lehetetlen eladni a panellakásokat, az árak pedig elkezdtek ereszkedni, miközben a családi házak, ikerházak relatíve alacsonyabb áraiknak köszönhetően népszerűbbé váltak.

Az eddig keresettnek számító kategóriában, vagyis a legjobb adottságú panellakásoknál – melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot – nagyon minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban – hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Inkább csak azokat az ingatlanokat lehetett könnyen eladni, melyeket tulajdonosaik a piaci ár alatt kínáltak. Ennek oka, hogy szerinte a vevők a kialakult ingatlanárakkal szembesülve egyre inkább elbizonytalanodnak, megtorpannak, majd elállnak a vásárlástól, és ez érinti a panellakások piacát.

Ezzel szemben a családi házak iránt mintha nőne a kereslet. A vevők most leginkább az olcsóbb, közepes méretű családi házakat keresik, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50–60 négyzetméteres új építésű lakás. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90–120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben most 35–50 millió forintért meg lehet vásárolni. Márpedig ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora új építésű ingatlant kapnának a vevők.

A XVIII. kerületben, illetve annak agglomerációjában már nem annyira a 20 millió forint felett kínált panellakások, hanem a 20–40 milliós családi házak, ikerházak, sorházak a keresettek. Ezek mellett alapvetően a felújított és jó ár/érték arányú, pontosan árazott ingatlanokat választják ki a kínálatból az érdeklődők. A felújítandó lakások viszont kevésbé keresettek.

Az új építésű, illetve felújított vagy korszerű, minőségi, költözhető ingatlanokat az átlagosnál gyorsabban lehet értékesíteni. Az ingatlan elhelyezkedése mellett egyre fontosabbá válik annak állapota a vevők számára, és önmagában a lokáció már nem is feltétlenül jelent magasabb árat.

A XI. kerületben minden ellenkező híreszteléssel szemben rendkívül nehéz most eladni a családi házakat, melyek ára ma már a 80 millió forintos árszint környékén indul. Ráadásul ezért az árért persze csak öreg, nem karbantartott ingatlanokat kapunk, melyekre így nem is mutatkozik számottevő kereslet. A szakértők várakozásai szerint a közeljövőben akár árcsökkenésre is sor kerülhet ebben a kategóriában, mivel jelenleg rettenetesen drágák a kerületben a családi házak, miközben a vevők nagyon válogatnak, és az alacsonyabb presztízsű kerületekben is körülnéznek.

Most leginkább azt érezni, hogy az emberek a minél olcsóbb ingatlanokat keresik. Használt ingatlanokat 20–30 millió forint közötti áron szeretnének venni, de olyat, melyet nem kell felújítani, nem kell már rákölteni. Csepel-Hároson például a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés, mert ezek a legolcsóbbak a kerületben. Sok érdeklődő 7–9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél több pénzük nincs, de ennyiért persze még egy faházat sem tudnak kínálni nekik az ingatlanközvetítők.

Az olcsó ingatlanok mellett még a telkek iránt mutatkozik számottevő érdeklődés mind a magánszemélyek, mind a vállalkozók részéről, de a kínálat mára eléggé megcsappant. Szigetszentmiklóson például csak a Bucka-részen maradtak eladó telkek, de ezek megközelíthetősége nem a legjobb. Az áruk pedig olyan magas, hogy a vállalkozóknak nem igazán éri meg vásárolni.

Míg korábban Szigetszentmiklóson elkapkodták a panellakásokat, most alig-alig tapasztalható irántuk érdeklődés a jelenlegi, 20–25 millió forintos árakon. De ugyanezt lehet érezni a főváros másik felén is: a III. kerület panellakásainak piacán ezért már megjelentek azok a tulajdonosok, akik alacsonyabb hirdetési árakat határoznak meg, mert valóban el szeretnék adni az ingatlanjukat belátható időn belül.

Ennek eredményeként ma már találunk újra 25 millió forintos hirdetési árakat is kétszobás panelek esetében, míg nemrég 30–32 millió forint alatt nem volt ajánlat. Egyelőre ezek száma még nem túl nagy, és a többség 30 millió forint feletti eladási árban reménykedik továbbra is, így 34 milliós árral is találkozhatunk ebben a kategóriában.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei