Amiről ritkán hallani: így alakított legendás filmekben világvárosokat a patinás budapesti hotel

A pesti belvárosban 1914 tavaszán nyitotta meg kapuit és szobáit az Astoria Szálló. Az épület helyén már több mint száz éve forgalmas fogadó és postakocsi-állomás működött. Ezeknek a helyén épült a francia empire stílusú épület, melynek nevét a manhattani Waldorf-Astoria Hotel ihlette. Az elegáns külső és belső megjelenésű szállodaépület számos nemzetközi sztárt és produkciót vonzott nagyvilági hangulatú falai közé.

A teljesség igénye csak néhány sztár, aki megfordult az Astoriában: Latabár Kálmán, Sándor Pál, Garas Dezső, Szabó István, Klaus Maria Brandauer, John Cusack, Annette Bening, Jeremy Irons, Rowan Atkinson, Susannah York, Wim Wenders, Jiri Menzel, Peter Greenaway, Larry Hagman, Franco Nero…

Az épület olyan városokat alakított filmekben, mint Budapest, Berlin, London, München, New York vagy Párizs. E névsorból is látszik, mennyire különleges hangulatú hely a filmesek számára fogalommá és legendás helyszínné lett Astoria Szálló.

Az első jelentős film, ahol helyszínként tűnt fel az Astoria épülete, az az Állami Áruház vígjáték – derül ki a Danubius Magazin filmtúrára invitáló összeállításából. Az 1952-ben forgatott film nyitójelenete a szálló előtt játszódik. A nyitóképek Latabár Kálmánnal, a hotel épületével, a budapesti járókelőkkel és villamosokkal igazi kortörténeti érdekességnek számítanak.

A filmesek az 1970-es évektől még gyakrabban használják a szállót helyszínként. Az elegáns és patinás szálloda számos legendás film helyszíne, és a főváros filmturisztikájának egyik fontos célpontjává lesz ezekben az években.

1973-ban Sándor Pál filmjének, a Régi idők focijának egyik jelenetében tűnik fel az Astoria bejárata és az étterem különleges, empire belső tere. Az Astoria forgóajtójának külön jelenetet szenteltek az alkotók, amibe a főhős Garas Dezső egy burleszkszerű jelenetben beszorul. Azóta ez a forgóajtó megszűnt a szálloda felújításainak egyike során.

A következő produkció a Szabó István rendezte klasszikus, a Mephisto. 1980-ban forgatott a stáb a szállodában. A legjobb idegen nyelvű Oscar díjával jutalmazott alkotás egyik berlini jelenete forgott itt a főhőst alakító osztrák színész Klaus Maria Brandauer részvételével.

Szabó Istvántól már megszokhattuk, hogy nagyon szeretett visszatérni egy-egy régebbi forgatási helyszínéhez. Így volt ez 1988-ban A próféta esetében is, amikor újra látjuk az Astoria éttermét, de a hasonlóság nemcsak ebben jelentkezik. Ismét Berlinben járunk, újra a 30-as években, és ismét Klaus Maria Brandauer üldögél az egyik asztal mögött, sőt egyik partnere a jelenetben ugyanaz az a színész – Andorai Péter –, akivel már a Mephistóban is együtt dolgozott.

Pár évvel később ismét mint filmes helyszín láthatjuk a szállót, ezúttal az amerikai HBO tévéfilmjében. Brian Gibson rendező a Josephine Baker történetében nemes egyszerűséggel New Yorknak mutatja be filmjében az éttermet és a recepciót. A történetben Martyns étteremnek hívott lobbirészben üldögél Josephine, akit Lynn Whitfield alakít mentorával, akit Rubén Blades játszott. Louis Gossett jr. a filmbéli alakításáért Golden Globe-díjat nyert.

Sir Michael Gambon, mint Maigret felügyelő a nagyrészt Magyarországon készült krimisorozat második évadában összesen tizenkét epizódot forgatott Budapesten 1992-ben. A ma már világsztárnak számító brit színész fémjelezte sorozatot Ragályi Elemér fényképezte. Az Astoria mint párizsi szálloda szerepel a „Maigret védekezik” című epizódban. Az alkotók még egy külön nevet is adtak a szállónak: Száz Kulcs Hotelként láthatja a néző.

Andy Vajna hozta a következő emlékezetes produkciót az Astoria Szállóba. Az 1997-ben bemutatott A miniszter félrelép című bohózat fő helyszíne az Astoria. 2001-ben ismét világsztárok fordultak meg a szállóban. John Cusack és Noah Taylor főszereplésével a Max című filmdráma stábja forgatott az étteremben. A korábban inkább forgatókönyvíróként ismert holland Menno Meyjes rendezte történet helyszíne az 1920-as évekbeli München. 2002-ben Perlasca – Egy igaz ember története kétrészes, háborús tévéfilmben Luca Zingaretti címszereplésével tűnik fel a szálló homlokzata, egyik szobája és lépcsőháza a produkció nyitójelenetében. Az Ónodi Eszter alakította szobalány segít menekülni Perlascának. A helyszínválasztás nem véletlen, a botcsinálta diplomata és hősies embermentő Perlasca a vészkorszak alatt a szálló hatodik emeletén rendezte be irodáját, míg a szálloda nagy részét a Gestapo szállta meg.

A 2004-ben bemutatott Csodálatos Júlia stábja is forgatott itt. A rendező ki más lenne, mint Szabó István. Ebben a filmben a szálloda egy londoni hotelt alakít. A sztárparádé a filmben a következő: Annette Bening, a Budapestre visszatérő Sir Michael Gambon és az akkortájt szinte félig Budapesten élő Jeremy Irons a három főszereplő. Annette Bening filmbeli alakításáért Golden Globe-díjat nyert.

Ismét két magyar film következik az Astoria lenyűgöző filmturisztikai történetében. Szabó István újra visszatér Móricz klasszikusának a megfilmesítésekor, a 2006-ban bemutatott Rokonok című filmben tűnik fel a szálloda. 2010-ben az 1956-os forradalmi időkben játszódó Kolorádó Kid című film forgott itt. Ebben az alkotásban a hotellobbi a magyar disszidensek bécsi szállodai találkahelyének helyszíne.

Az utóbbi években ismét nemzetközi sztárok tették tiszteletüket a hotelben. Angolok forgattak a világhírű angol író, Ian Fleming életéről minisorozatot 2013-ban Budapesten. Bár Fleming elsősorban regényíróként ismert, saját élete nem kevésbé kalandosnak mondható, mint kitalált karakterének történetei. Nászútján írta az első James Bond-történetet, amit Casino Royalként ismert meg a nagyvilág. Az astoriás jelenet rögtön a sorozat első epizódjában látható, mint egy előkelő londoni étterem belső terét csodálhatjuk meg. A címszereplő nem más, mint a Mamma Mia-filmek sztárja, Dominic Cooper.

Ugyanebben a díszes teremben 2016-ban egy másik világsztár is megfordul. A Maigret és a halott gyémántkereskedő című angol tévéfilmben Rowan Atkinson vacsorázik az Astoria éttermében, ami ezúttal egy elegáns párizsi éttermet alakít a történetben.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei