Álomrobot

Még nem készítettem összegzést, de az már biztos, hogy ezer kilométernél is többet bandukoltam különböző, elektromos és robbanómotoros fűnyírók mögött. Közben megtanultam azt is, hogy ahány kerttípus, annyiféle fűnyíróra lehet szükség.

Van például egy nagy robbanómotoros hátsókerék-meghajtású általános Husqvarna-gépem és egy hasonló méretű első kerekes. Ez utóbbihoz nem tartozik gyűjtő, de könnyen kezelhető. A hátsókerék-meghajtásúnak van gyűjtője, viszont valamivel nehezebb irányítani, mint első kerekes társát. Ez utóbbi fogantyúját a fordulatkor elég lenyomni, míg a másikat emelni kell, és ez a 35 kiló feletti súlynál nem mindegy.

Vannak sok lépcsőn megközelíthető, vágásra váró gyepek is, s mivel kertfenntartással is foglalkozom, nyilvánvaló, hogy az ilyen helyen is illik első osztályú munkát végezni. Az ilyen típusú helyekre valók az elektromos készülékek. Ezek 10 kilóval könnyebbek benzines társaiknál, igaz, hogy a kábelt húzni kell, de nem mindegy, hogy szűk helyen egy 35 kilós gépet kell cipelni, vagy 10 kilóval könnyebbet. Az ilyenből kétfélét használok: egy 3 az 1-ben tudású 42 centist és egy könnyű kicsit.

Fűnyíró-vásárlásaim során idáig kétszer tévedtem. Az első egy NDK villanygép megszerzése volt, ez fél év alatt javíthatatlan állapotba került, a másik egy könnyű, alumíniumvázas olasz kétütemű rézsűnyíró, amit érthetetlen oknál fogva a boltban hagytam. Ilyet azóta sem találok.

Viszont már évek óta bámulom a nyári osztrák kertekben óriásbogárként robotoló vezeték nélküli fűnyírórobotokat. Vannak belőlük kicsik, nagyok és még nagyobbak. Surrogva gurulnak, nyírnak, majd, ha érzik, fogytán delej, visszabandukolnak óljukba, hogy az akkumulátort feltöltsék. Csodás az alternatíva, amit kínálnak, nem kell a háziaknak a klasszikus fűnyíró mögött bandukolni, és kertészre sincs szükség. Ráadásul csodás dús pázsitot hagynak maguk mögött. Csak a fűevő óriásbogarat tavasszal el kell engedni és ősszel téli helyére rakni.

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet, mert az ilyen gép csak bizonyos területeken tud jól dolgozni. A terepnek lehetőleg síknak, egybefüggőnek kell lennie, míg a gyepnek, hogy pázsitszerű legyen, sűrűnek és jól tápláltnak. Ugyanis csak az ilyen bírja elviselni, hogy naponta, néhány naponta 3–5 milliméternyi háromszöget levágnak a fűszálakból, amelyek mulcsszerű rétegként táplálják a hasznos talajlakó szervezeteket. Szóval az ilyen robot sokaknak csak álom marad, és még nem is beszéltünk a több százezer forintos árról.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei