Álmodnak, féltékenyek, szeretnek

A kutyák megérzik a betegségeket, farokcsóválásuknak külön nyelve van, ráadásul saját „ujjlenyomattal” is rendelkeznek – a Mirror című brit lap internetes kiadása érdekes tényeket és feltételezéseket szedett össze az ebekről, illetve a házi kedvencek emberekhez való viszonyáról.

A  kutyák is lehetnek féltékenyek, sőt igazi zöld szemű szörnyeteggé is válhatnak, akárcsak az emberek – állapították meg kaliforniai tudósok, akik 14 fajtából származó 36 kutya bevonásával folytattak vizsgálatokat. Kiderült az is, hogy a kis négylábúak nagy része nehezen viseli, hogy ha a gazdájuk egy kitömött kutyával kezd el foglalkozni, ilyenkor a közömbös magatartást felváltja a plüssállattal szembeni agresszió.

A kutatás rávilágít arra is, hogy az ember legjobb barátjának bőven vannak a tarsolyában olyan dolgok, melyekkel még mindig képes meglepni minket. De nézzük a legérdekesebbeket:

Hiába veszekszünk velük, nem értik, mi a baj… Fotó: Shutterstock

A kutyák nem éreznek bűntudatot

A kis rosszaságok lehet, hogy sokszor féltékenyek, ellenben nem éreznek bűntudatot: a kutatók szerint csak mi értelmezzük bűnbánónak a tekintetüket egy kisebb-nagyobb dorgálás után.

Alexandra Horowitz, a New York-i Barnard College kutatója például azt állítja, hogy a jogtalanul megszidott a kutyák méginkább „bűnös” ábrázatot vesznek fel, mint azok, amelyeket okkal dorgáltunk meg, például egy sütemény ellopása után.

A kutyák vizelete még a fémet is korrodálni tudja, míg a kert növényei elsárgulhatnak tőle Fotó: Shutterstock

Veszélyes vizelet

Olyat már sokan láttunk, hogy egy kis zöld terület a kertben sárgává változott, mert a házikedvenc rendszeresen ott végezte dolgát, de az már kicsit meglepőbb állítás, hogy a kutyák vizelete még a fémet is korrodálni tudja. Horvátországban tudnának mesélni a dologról: 2003-ban állítólag több lámpaoszlop összedőlését is kutyapisi okozta, persze ehhez azért nem volt elég néhányszor levizelni az oszlopot, de úgy tűnik, a horvát kutyák kitartóan végezték ott a dolgukat.

Színes látás

Téveszme, hogy az ebek fekete-fehérben látják a világot, ők is érzékelnek színeket, csak nem olyan élenken, mint a gazdáik, ugyanis a szemük felépítése néhány apró dologban eltér az emberekétől. A lényeg az, hogy a kék-sárga tartományba eső színeket jól látják, de a zöld és a vörösbe tartozókat már nem tudják megkülönböztetni egymástól. Cserébe ezért a hiányosságért éjszaka sokkal jobban látnak, mint mi.

Ha a gazdi beteg, a kutya hangulata is rossz Fotó: Shutterstock

Kiszimatolják a betegséget

Ha a kis kedvenc négylábúnk elkezd furán viselkedni, nem biztos, hogy vele van a baj: lehet, hogy velünk.

A német Schillerhohe Kórház kutatói arra jöttek rá, hogy a kutyáknak van egy olyan különleges képességük, hogy ki tudnak szagolni bizonyos szerves vegyületeket, melyek azt jelzik, hogy az emberi szervezet nem megfelelően működik. Például ilyen betegségek lehetnek a rák és a cukorbetegség, de megérzik egy epilepsziás roham kezdeti jeleit is.

Meglepő eszesség

Sokszor azt tapasztaljuk, hogy háziállatunk olyan egyszerű, mint a bot, vagy éppen nem akar engedelmeskedni, de ebből nem érdemes mindig messzemenő következtetéseket levonni. Az Amerikai Pszichológia Társaság szerint ugyanis a kutyák akár egy kétéves gyermek értelmi szintjét is elérhetik.

Jó példa erre a a legokosabb kutyának tartott border collie, amely akár 200 szót is képes megérteni. Ezen a fajtán kívül még az uszkár, a németjuhász, a golden retriver és a doberman tartozik az öt „legokosabb” fajta közé. Persze nem törvényszerű, hogy az imént felsorolt típusok közül származó ebünk „különleges képességekkel” rendelkezzen.

A golden retriver a legokosabb és leghűségesebb kutyák közé tartozik Fotó: Shutterstock

Mikor a farok csóválja…

A farok csóválása külön műfaj a kutyáknál, minden egyes mozdulatnak megvan a saját jelentése, csak jól kell értelmezni ezt a viselkedést. Ha például a kutyus boldog, akkor jobbra lenget, ha pedig megrémült, akkor bal oldalra. Az alacsonyan mozgatott farok is beszédes, ilyenkor az állat bizonytalan, a megfeszült izmokkal és kitágult pupillával végzett gyors mozdulatok pedig az agresszió jelei.

Magasabb testhőmérséklet

Az egészséges ember átlagos testhőmérséklete 37 Celsius-fok körüli, az ebeké egy fokkal magasabb. Hőháztartás tekintetében komoly eltérés, hogy a kutyák nem izzadnak az egész testükön, ilyen módon nem tudják lehűteni magukat egy forró nyári napon, vagy ha éppen csak kimelegedtek egy kis futás vagy egy kiadós játszadozás után. Csak a tappancsaik párnáin keresztül képesek izzadtságot leadni, így nem csoda, ha például a felhevült testüket egy kis fürdőzéssel hűtenék le.

Orrlenyomat az azonosításhoz

Míg az embereket az egyedi ujjlenyomat jellemzi, a kutyáknál ugyenezt a szerepet az orr tölti be. Mindegyik példányt más-más orrfelépítés jellemez, legalábbis a redőket és a gyűrődéseket tekintve.  Ezek kombinációja annyira eltérő, hogy akár az azonosításra is alkalmas lehetne, ha lenyomatot vennének róla. Amíg ez nem terjed el, addig is itt van nekünk a chippelés…

A kutyák is álmodnak

Látta már kis kedvencét alvás közben rángatózni vagy hallotta vakkantani, nyöszörgni? Nem történt semmi különleges, pusztán annyi, hogy ők is álmodnak. Van viszont itt egy érdekes részlet, a kutyák „álommennyisége” ugyanis eltérő: a kistestűek aktívabbak e téren nagyobb társaiknál. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például egy kis uszkár tízpercenként álmodhat valamit, míg egy hatalmas német dog álmai között egy óra is eltelhet.

Ha egyszer szerelembe esnek…. Fotó: Shutterstock

A szerelem őket sem kíméli

Az elképzelés, miszerint a kutyák is szerelembe eshetnek, Elizabeth Marshall Thomas antropológustól, A kutya lelki élete című könyv szerzőjétől származik, aki beszámolt egy szerelmi bánattól szenvedő kutyapárosról, akik két külön gazdihoz tartoztak.

Ez elég földtől elrugaszkodott gondolatnak tűnhet, de Paul Zak, a kaliforniai Clermont Egyetem professzora azt állítja, hogy a kutyák agya oxitocint – ezt szerelemhormonnak is hívják a köznyelvben – termel, mikor azok emberekkel, illetve fajtársaikkal lépnek interakcióba. Ezt a hormont bocsátja ki az emberi agy is egy-egy ölelés vagy csók következtében.

Egy barátság kezdete

Az ember és a kutya barátsága nem újkeletű dolog, több ezer éves múltra tekint vissza. Tudósok úgy gondolják, hogy a két faj közti közti kapcsolat 30 000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a jégkorszakban a vadászok elkezdték megszelídíteni a mai háziasított ebek őseit. Azóta ez a viszony már új szintre lépett.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei