Állatokat veszélyeztet a szelfizés

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival, a nagy érdeklődés miatt kegyetlenül bánnak az állatokkal az utazásszervezők – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.

A szervezet jelentésében azt írta, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Istagramon az egész világon, ezek 40 százalékán az ember „helytelenül viselkedik az állattal”.

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival

A jelentés szerint az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók.
„A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat” – írta a szervezet.
A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést.
A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyami delfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda és a mókusmajom.
„Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot”– olvasható a jelentésben.
Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest „minimális”, arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei