Albán túrák: csodás kastélyok, hegyek, folyók, tavak, tengerpartok, éttermek…

Kevesen tudják, hogy Albánia milyen sok turisztikai látványosságot kínál.

A legokosabb, ha Durresben, az Adriatik Hotelben veszel ki szobát. Durrest a görög telepesek alapították és Vénusznak szentelték, s a szerelem istennőjének képeivel ma is tele vannak a múzeumok. Világhírű az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátruma és a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnája.

Az 5 csillagos, közvetlen tengerparti Adriatik Hotel nemcsak remek szálláshely, hanem az itt működő Adriatik Tours személyre szabottan megszervezi a kirándulásaidat is. (E-mail: info@adrtiatikhotel.com.)

Már a tiranai reptértől transzfert tud biztosítani neked a hotel, s azután saját sofőrrel és idegenvezetővel vághatsz neki a látványosságok megismerésének. Én is ezt tettem, s nagyon pozitív élményeket gyűjtöttem Szkender bég és Teréz anya országáról.

Az albán főváros remek példája annak, milyen csodákat művelhet az ember egy vödör festékkel – a turisták számára… A szürke kommunista blokkházak ma a szivárvány színeiben pompáznak – narancs-vörös csíkokat, pink-lila karikákat vagy színes kockákat festettek a házfalakra – a városképet javítandó.

A muzulmán városban rengeteg bár és klub várja a szórakozni vágyókat. Elámultam ezen. Hangulata kicsit keleties, kicsit olaszos, de leginkább posztkommunista. Amit nem szabad kihagyni, az a Bunk’art, a Dajti-hegy gyomrában épült bunkerrendszer. 1978-ban avatták fel, 5 szintes, 100 méterrel van a föld alatt, 106 szobája van, s egy nagy színházterme, Enver Hodzsa diktátor és Mehmet Shehu miniszterelnök védelmére készült. 2014 novemberében nyitották meg a nagyközönség előtt. Igen érdekes hely, örülök, hogy láttam.

A város központjában az Enver Hodzsa Emlékmúzeum piramisszerű épülete ma a Nemzetközi Kulturális Központ. A Szkander bég tér az óratornyáról és a tér közepén magasodó Szkander bég lovas szoborról könnyen azonosítható. Itt mindenképpen sétálj egy kicsit, majd menj fel a Sky-toronyba egy italra, s onnan belátod egész Tiranát!

Az Adriatik Tours ajánlatában a „vidéki” kirándulások közt elsőként a tengerparttól 120 kilométerre lévő Shkodra városa szerepelt, Albánia legnagyobb tavának a partján. A Shkodrai-tó gazdag vízimadár-rezervátum, itt él a kontinens egyik utolsó pelikánközössége. Nevezetessége az illír időkben már álló, de jellegében középkoriasan fennmaradt Rozafa vára. Építéséhez albán Kőmíves Kelemen-legenda kötődik: a várfalakat felhúzó három testvérnek be kellett falaznia a legkisebbik feleségét, Rozafát, hogy amit nappal felépítettek, éjszaka le ne omoljon… A várhegy tetejéről három folyó találkozásában gyönyörködhettünk, az aljának érdekessége a kétszáz éves bazár és a különös formájú Ólom-mecset volt.

Az albán fejedelem és nemzeti hős, Szkander bég (Kasztrióta György) várának meglátogatása is némileg magyar vonatkozású volt számomra. Ez Krujában van, Tiranától 20 percre autóval, egy meredek hegytetőn. A Balkánon az Oszmán Birodalom terjeszkedését megállító Szkander bég egyetlen szövetségese Hunyadi János volt.

A 20 000 lakosú albán városka történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok és a 20. században felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros bazár, amelyben egymást érik a boltok. (Sajnos mind ugyanazt árulják.) Érdekességként megemlítendő, hogy a Szkander bég múzeumának helyet adó citadella felújítási tervei Enver Hodzsa leánya, az építész Pranvera nevéhez fűződik. A várból a panoráma csodálatos. Nem győztem betelni vele.

Az Adriatik Tours ajánlatában szerepelt Szkender bég nővérének sziklavára is, a Petrela-kastély. Ez sincs messze Tiranától, úgy fél óra autóval. A kastélyt a törökök ellen Szkender bég nővére védte, ma már csak rom, de nagyon ötletesen éttermet alakítottak ki belőle úgy, hogy a bástyájára faépületet húztak. A kocsival elég messze, a turistáknak kialakított parkolóba kell leállni, s innen meredek köves út vezet fel a kastélyba, de megéri felmásznod. A kilátás elképesztően szép, s innen megtekinthetők az albán újgazdagok hegyoldalba épített palotái, villái is.

A tehetős albánok természetesen a tengerpartot is kedvelik. Az Adriatik Tours idegenvezetője bemutatta nekem a Lalzit Bay exkluzív villaparkját, ahol az albán vezető politikusoknak is van nyaralójuk. A házak szebbnél szebbek, a partszakasz homokos, s nagyon széles, sok étteremben lehet finom halakat, rákokat fogyasztani. Az Adriatik Tours tulajdonosai, a Dudaj házaspár itt vásárolt nemrégiben hatalmas területet, ahol resortot, villaparkot és hotelt fejlesztenek majd.

Ha már tenger, akkor ne feledd, hogy déli irányba haladva Vlora az egyik legkedveltebb nyaralóparadicsom Albániában. Vlorától északkeletre található Berat, az „ezerablakos város”, amely Albánia egyik legősibb települése, az Unesco-világörökség része. A festői városka az Osum-folyó jobb partján, a mészkő sziklákba vájt völgyszorosban épült fel. A várhegy oldalában, a Mangalem városnegyedben egymásra épült, fehérre meszelt, sokablakos házainak köszönhetően azon albán városok közé tartozik, ahol a kommunista időszak városrombolásait követően is érezni a történelmi levegőt.

Egészen délen, már a görög Korfu szigetével (légvonalban 5 km) szemben található Saranda, ahol valóban olyan a kék víz színe, mint a képeslapokon, mert a Jón-tenger partja itt már köves-kavicsos.

Sarandától egy kőhajításnyira van Butrint, a romépületei az elmúlt kétezer év valamennyi korszakát megidézik. Még a mai napig is folyik a feltárás. Butrint várában múzeum is található, ahol a feltárások során előkerült pénzérmék, használati eszközök mellett ókori bölcselkedők szobrai is kiállításra kerültek. Butrint a romvárost a csodás Butrinti-tó veszi körül.

A Lezhe közelében lévő biogazdaság „farm to table” Mrizi i Zanave étterme

Az Adriatik Tours szakemberei gondolnak a túrák során a minőségi gasztronómiára is. Hadd említsek meg néhány kiváló éttermet, amit végigkóstolhattam a kirándulásaim során. Ilyen volt a shkodrai Tradita Shqiptaret tradicionális étterem, a Lezhe közelében lévő biogazdaság „farm to table” Mrizi i Zanave étterme, a kicsi, de igen ízletes ételeket kínáló Oazi étterem, az Ishull Lezheben lévő Diella étterem, s a Tiranához közeli „Nano resort and biofood” gazdaság étterme, ahol 780 ember fér el egyszerre, s rendre meg is telik.

A borok kedvelőinek a az Adriatik Tours a főváros vonzáskörzetében lévő Kokomany borászatot ajánlja, ahol kiváló Cabernet Sauvignon, Petit Verdo és Merlot borok készülnek.

Nagyon kényelmes volt az Adriatik Tours segítségével végigjárni Albánia látványosságait és végigkóstolni a gasztronómiáját. Annyira tetszett, hogy őszintén visszavágyok ide.

www.adriatiktours.com  www.adriatikhotel.com

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei