Alaposan megreformálhatják a Davis Kupát

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tervei szerint 2019-től radikálisan megváltozik a Davis Kupa világcsoportjának lebonyolítása, a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dől majd el a trófea sorsa.

David Haggerty ITF-elnök bejelentette, hogy 15 évre szóló, 3 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Kosmos nevű cégcsoporttal. A megállapodás értelmében 2019-től kezdődően a Davis Kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa) helyett novemberben egyhetes, nagyszabású finálét rendeznének 18 válogatott részvételével.
„Igazi teniszünnepet szeretnénk varázsolni a sorozatból. Az tervezett esemény megrendezésére már most számos város jelentkezett. Nagyszerű lenne, ha a világ legjobb játékosai egy helyen képviselhetnék hazájukat minden szezon végén” – mondta Haggerty.
A Davis Kupa honlapján megjelent terv szerint az eseményen a tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne. Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana. A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal. Az alacsonyabb osztályú csoportokat nem érintené a változás.
A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban Orlandóban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei