Aktív szenior életstílus és gondozási innováció a Mátrában

Az idősellátás globális kihívásaival szinte minden szakmai fórum foglalkozik, mint megoldandó feladat. A szociális ellátórendszerek jelenlegi működési tapasztalataiból adódik, hogy hamarosan hatékonyabb ellátórendszerek fognak megjelenni a szektorban. Ma már nem csak nyugat-európai vagy észak-amerikai jó gyakorlatokat ismerhet meg a szakemberek és a szolgáltatások iránt érdeklődők idehaza, hanem kiváló kutatóink részesülnek nemzetközi díjakban és rangos elismerésekben. Az aktív szenior életminőség és jólét kapcsán interjút készítettünk dr. Zsarnóczky Martin egyetemi docenssel legújabb könyve és a parádsasvári Matra Resort szenior-üdülőhely és idősek otthonai projektje kapcsán. 

Dr. Zsarnóczky Martin egyetemi docens

Nemrégen jelent meg „A sikeres öregedés esszenciái” című legújabb könyve, amelyben kiemelt párhuzamot von az egészségmegőrzés, az aktivitás, a környezeti ingerek és a biológiai öregedés között. Miért annyira fontos ez az érintettek számára?

Saját kutatásaimban és a tudományos munkám során az egészségtudatosság, a prevenció fontossága meghatározó elemnek számít. Az úgynevezett sikeres öregedés koncepciónk során az egészséges biológiai, azaz természetes öregedés során elérhető egy optimális vagy sikeres állapot, amelyhez nem társulnak szükségszerűen megbetegedések. Ez egy újszerű látásmód, amely szinte az összes érintett szakterület legjobb eredményeit foglalja magában. Ebből adódóan szeretem megvizsgálni az elméletek gyakorlatban történő hasznosulását és az innovatív tapasztalatok levonását. A most megjelent 4. könyvem több év tapasztalatát foglalja magában saját és más kollégák eredményeit bemutatva.

A sikeres öregedés gondolata hazai és nemzetközi fórumokon is rangos elismerésekben részesült. Mit jelentenek Önnek ezek a fantasztikus eredmények?

Az elismerések nem csupán saját magam, hanem kollégáim és a projektekben részt vevők közös érdeme. Fontos hozzátenni, hogy a díjak nem ugyanahhoz a témához, hanem több projekt kutatási eredményéhez kapcsolódnak. A nagykanizsai szeniorklubok és az időskori boldogságfaktorok kapcsolata kutatása kapcsán részesültem az Európai Bizottság és társszervei révén az egyik legmagasabb szakmai elismerésben Brüsszelben. A sikeres öregedés innovatív kutatási tevékenységéért kaptam meghívást New Yorkba, ahol a New York-i Amerikai–Magyar Tudományos Társaság legnagyobb presztízsű eseményén tarthattam meg előadásom. Számomra szakmailag ez azért is volt fontos mérföldkő, mert egyik példaképemnek tekintett és méltán világhírű Barabási László hálózatkutató professzor adott elő egy évvel korábban ugyanitt. Egyébként személyesen ismerem a professzort és a bostoni egyetemi projektem kapcsán is találkoztunk.

Ha már nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlat is fontos elem a munkája során, akkor meg kell említenünk, hogy saját projektje is komoly elismerésben részesült.

A Matra Resort szenior-üdülőhely  és idősek otthonai egy komoly nemzetközi elismerésben részesült a tavalyi év folyamán Angliában. Az Emerging Europe és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank évről évre monitorozza a régió leginnovatívabb és sikeres vállalkozásait. A vállalkozások tevékenysége egy szakmai rangos zsűri értékelése után a legjobb 10 közé kerül. Már önmaga ez a 10-es minősítés is fantasztikus, de az utolsó fordulóban a 3. helyezést megszerezni pedig azt jelenti, hogy a legjobbak között is a legjobbak vagyunk. A kiválósági minősítés nem csupán a szakmai kapcsolatok erősítését, hanem a projektünk nemzetközi szintre lépését is jelenti egyben. Természtesen ebben az eredményben több olyan egyetemi és tudományos kooperáció is szerepet játszott, amelyben az amerikai Bostoni Egyetem, a lengyelországi WSG Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kodolányi János Egyetem kollégái, valamint hallgató részt vettek.

A nemzetközi elismerések mellett, ha jól tudom, akkor hazai elismerésekben és díjakban is részesültek.

Az életminőség-kutatásunk és az akadálymentes koncepciónk kapcsán a Magyar Regionális Tudományos Társaság és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja szakmailag megalapozottnak és példaértékűnek tekintik az eddig elért eredményeinket. Az akadálymentességi koncepciónk több tekintetben is egyedülálló. A fizikai akadálymentesítésen túl olyan mentális akadálymentességi programokkal rendelkezünk, amelyben a társadalmi prekoncepciók határai elhalványodnak és az eredmények bizonyíthatóan pozitív hatással vannak minden társadalmi csoport számára. Egyébként az Európai Unió új akadálymentességi koncepció megjelenését követően Magyarországról elsőként kaptunk minősítést és tagságot az akadálymentes turizmus és a legjobb gyakorlatok kapcsán az unió szakmai szervezeteitől 2017-ben. Azt gondolom, hogy ezzel a tudással is többet tudunk nyújtani a Matra Resort projektünkben.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a parádsasvári Matra Resortnál?

A Matra Resort szenior-üdülőhely  és idősotthonok egy cégcsoport üzemeltetése alá tartoznak és egyidőben többféle szolgáltatást képesek nyújtani. A tartós üdülési szolgáltatásokat a rezidenciában található szeniorapartmanok, a rövid céllal érkezőknek szóló szolgáltatásokat a programunkhoz társult vendégházak kínálják. Az idősotthonok ápolási és rehabilitációs szolgáltatásait a különálló és erre a célra épülő villáink szakemberei szolgáltatják. Parádsasváron belül minden épületünk kiemelt helyszínen, fantasztikus környezetben helyezkedik el.

Mit lehet tudni az üzemeltetőkről?

A Matra Resort szenior-üdülőhely  és idősotthonok egy olyan magánvállalkozás, amelynek tevékenységét nemzetközileg elismert szakemberek és partnerintézmények alakították ki. A 2011 óta működő vállalkozási projekt tevékenysége során folyamatosan együttműködik nemzetközi és hazai nagyvállalatokkal, szakmai partnerekkel. A magas színvonalú szolgáltatásaink során több olyan nemzetközi időskutatásban is részt veszünk, amelynek során európai uniós tagállami és észak-amerikai intézmények képviselői folyamatosan monitorozzák tevékenységünket.

A szeniorok hány éves kortól vehetik igénybe az apartmanokat és a helyi szolgáltatásokat?

Az intézményi program a minimális 60 év feletti életkort ajánlja a belépésre. A szenior-üdülőhely re főleg az aktív, az egészségmegőrzésben érdekelt és önálló háztartást fenntartani képes vendégeket várjuk, aki szinte szállodai típusú ellátást kapnak, és teljesen önálló életvitelt folytathatnak a helyszínen. Az idősek otthona csomagjai a rehabilitációt, a széles körű egyéni szolgáltatások lehetőségét, valamint a fizikai és mentális egészség fejlesztését tűzte ki célul.

Mire fókuszálnak az üdülőhely szolgáltatásai és programjai?

A Matra Resort alapvetően hosszú távú (25–35 év) közötti folyamatos szolgáltatási tevékenységet kínál lakóinak. A saját fejlesztésű anti-aging (biológiai öregedést lassító) és az egészségfejlesztésre szakosodott programokban kiemelt szerepet kap a fizikai egészségmegőrzés, a mozgáskoordináció és az egyensúlyfejlesztés, valamint a mentális tréningek, ahol a szellemi frissesség megtartása a cél. A parádsasvári helyszínen gyógyvizes és gyógynövényes ivókúrák, hidroterápiás kezelések, rengeteg szabadidős és közösségi program áll lakóink rendelkezésre. Külső szolgáltatók közreműködésével kedvezményes áron érhetők el olyan további szolgáltatások, mint például a széndioxid-fürdő (mofetta) vagy a fogászati szolgáltatások.

Milyen időtávra vehetők igénybe az apartmanok, akár oda is lehet költözni?

A Matra Resort üdülőhelyszínei alapvetően egy fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező környezetben lévő aktív közösség kiszolgálására specializálódtak. Időtartamát tekintve ez egy rugalmas folyamat, mely során minden érdeklődő eldöntheti, mikor szeretne odaköltözni. Az is lehetséges, hogy valaki csupán garantálni szeretné a helyét, és csak későbbi időpontban költözik be. Amennyiben leendő lakónk megszerzi a lakhatási jogot, a továbbiakban semmilyen extra havidíjas fenntartási kötelezettség nem terheli. Az előrelátó, biztos időskorba befektetés személyes döntés kérdése, amelyre garanciákkal rendelkező hasznosítási ajánlatot tudunk kínálni.

Mennyi kiadással jár az apartmanokba való beköltözés?

A Matra Resort szolgáltatásainak igénybevétele a lakóapartman kiválasztásával kezdődik. Az apartmanok eltérő mérettel rendelkeznek, egy vagy két férőhelyes kialakításúak; a beköltözés díjának a költsége (lakhatási jog) az egyéni paraméterek függvénye. Az egyszeri bekerülési díj befizetését követően a beköltözőknek fix havidíjas csomagokat kínálunk. A csomagok árának meghatározásakor nagy jelentőséggel bír, hogy a lakó elsődleges vagy másodlagos lakhelyként rendelkezik az otthonával, esetleg tartós beköltözést és bentlakást is igényel. Az egyszeri díj magában foglalja az élethosszig tartó lakhely használatát, a havidíj pedig tartalmazza az aktuális igények alapján a minimum díjat és az opcionálisan igénybe vehető szolgáltatások árait. Például egyénre szabottan igényelhető az étkezési szolgáltatás vagy az ápolási szolgáltatás rendszeressége. A csomagokban foglalt szolgáltatásokon természetesen rugalmasan lehet bármikor változtatni a fellépő igények alapján. A kiegészítő egészségfejlesztési szolgáltatások és a nemzetközi kooperációban működő sikeres öregedésprogramok minden esetben szabadon választhatók, terveink szerint térítésmentesen.

Mire jogosultak az ott lakók?

A lakhatáson túlmenően számos állandó programunk és alapszolgáltatásunk van, amelyre minden tagunk jogosult. A rendelkezésre álló szolgáltatásainkon felül elérhetők olyan személyre szabott programjaink, kezeléseink, kúráink, amelyek külön felügyeletet igényelnek vagy külsős (igénybe vett) szolgáltatást tartalmaznak, ezen alkalmak önállóan fizetendők. A Matra Resort szenior-üdülőhely  lakói az életstílusuknak megfelelő életvitellel rendelkeznek, amelybe belefér, hogy a saját igényeik szerint akár aktív munkavállalási vagy vállalkozási tevékenységet is folytathassanak. A nemzetközi tapasztalatok szerint az időskorúak szeretnek könyvet írni, festeni, egyéb képzőművészeti tevékenységet folytatni, amelyet teljes mértékben támogatunk. Fontos megemlíteni, hogy a Matra Resort lakói jogosultak minden cégcsoportunkhoz tartozó intézményben, épületben zajló összes szolgáltatás igénybevételére, valamint a részvételre minden programon és rendezvényen.

Milyen messziről érkezhetnek a lakók az új otthonokba?

A Matra Resort szeniorszolgáltatásait és idősápolási csomagjait igénybe vevők elsődlegesen Heves megye, Nógrád megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Pest megye területéről várjuk. Ugyanakkor Budapestről, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú Bihar megyéből is folyamatos az érdeklődés. Az új otthonokba beköltözést követően javasolt legalább az új tartózkodási hely vagy – tartós költözés esetén – az állandó lakcím változásának bejelentése. Az M3 autópálya és a környező főutak közelségében élők nagyon könnyen tudnak eljutni Parádsasvárra autóval vagy a Volán buszjárataival.

Mi a menete az idősotthonok apartmanjaiba beköltözésnek? Van helyi orvosi felügyelet és kórház a közelben?

A magas színvonalú ellátások biztosítása érdekében a lakói státusz eléréséhez szükséges az előzetes orvosi állapotfelmérés és konzultáció. Az aktuális egészségi állapot alapján orvosa személyre szóló javaslatokat fog kidolgozni az Ön számára az aktív és sikeres időskor eléréséhez. A helyszíni orvosi ellátáson túl a Parádfürdői Állami Kórház (5 km távolság) és a Mátrai Gyógyintézet (10 km távolság) biztosítják az igény esetén felmerülő kórházi ellátás lehetőségét. További jelentős kórházak Gyöngyösön (20 km), Egerben (35 km) és Hatvanban (40 km) találhatók.

Rengeteg információt kaptunk a nagyszerű kutatási eredményei és a Matra Resort projektről. Milyen további személyes céljai vannak, és tényleg közösen dolgoznak feleségével a projektekben? 

Szerencsés vagyok, mert feleségem a lelki társam, fantasztikus anya, remek rehabilitációs szakember és így a kutatási területében is több közös együttműködési lehetőségünk van. Ezen túlmenően pedig szeretünk is együtt dolgozni, amelynek következő alkalma idén nyáron a kanadai McMaster orvosi egyetemen megvalósuló közös kutatásunk lesz. Ennek a lehetőségnek azért is örülünk, mert szakmailag rengeteg további fejlődési iránnyal tudunk megismerkedni a világ 90. legjobb egyetemének rangsorolt intézményben. A kanadai és az európai öregedési folyamatok hasonlóak, de a szakmai hozzá állás és a szociális tevékenységek megközelítése különböző. Például Ontario tartományban több évtizedes minisztériumi szintű képviselete van az akadálymentes és idős ügyeknek. Ez a páratlanul gazdag szakmai tapasztalat és rengeteg megvalósult program komoly lehetőségeket tud számunkra biztosítani, hogy hazai eredményeinkkel közösen mi is világszínvonalú szolgáltatásokat biztosíthassunk.

Matra Resort szenior-üdülőhely és idősek otthonai további információk: weboldal http://matraresort.com, telefon: (06-70) 938-8888, e-mail info@matraresort.com.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei