Akiről még életében elneveztek egy színházat

Ma tölti be a kilencvenedik életévét Neil Simon, a legnépszerűbb élő amerikai vígjátékíró, az egyetlen élő szerző, akiről színházat neveztek el a Broadwayn.

Marvin Neil Simon néven látta meg a napvilágot New York Bronx városrészében egy házaló ügynök második fiaként. Szülei házassága igen zaklatott volt, a férfi többször is otthagyta családját, fiuk a borús valóság elől a filmekbe és a könyvekbe menekült. Noha Danny bátyjával revüknél kezdtek dolgozni, hamarosan a rádió és a tévé is felfedezte őket, Simon bekerült az akkor legnépszerűbb tévés komédiasorozat, A show-k show-ja ötletgyárosai közé.

A hatvanas évektől fogva a legjobbnak tartották a szakmában

Nagy szerelme a színház maradt, s Broadway-musicalek szövegkönyveinek pofozgatása után megpróbálkozott az önálló darabokkal is. Több nekifutás után 1961-ben mutatták be az önéletrajzi ihletésű Fújd meg a kürtöd című komédiáját, amely hatalmas siker lett, 677 előadást élt meg. Az ígéretből 1963-ban lett legenda, amikor bemutatták a Mezítláb a parkban című házassági komédiáját, amelyből óriási sikerű film is készült. Ettől kezdve ontotta a kasszasikereket: a Furcsa pár (1965) 1965-ben írott Sweet Charity Fellini Cabiria éjszakái című filmje alapján készült musical, az 1972-es A Napsugár fiúk két kiöregedett kabarészínész története. 1967-ben egyszerre négy, 1971-ben három darabja ment a Broadwayn. 1973 a mélypontot jelentette pályáján: első felesége, akivel húsz boldog évet élt le, meghalt.

Benedek Miklós és Gálvölgyi János a Napsugár fiúk című vígjátékában a budapesti Madách Színházban  Fotó: MTI/Kallos Bea

A Kaliforniai lakosztály című darabbal tért vissza a siker csúcsaira. Sok színművének témáját merítette életéből és gyermekkorából, ilyen volt az 1977-ben született Második fejezet is, amelyet a kritika a legjobb darabjának tart. 1991-ben az Elveszetten Yonkersben című darabjáért megkapta a Pulitzer-díjat. Eddigi utolsó darabját 2003-ban mutatták be Rose’s Dilemma címmel, és meglehetősen hűvös fogadtatásban részesült.

Pályafutása során 33 darabot írt, önéletrajza két kötetben jelent meg, négy Tony-, két Emmy-díjat, egy Arany Glóbusz- és egy Pulitzer-díjat kapott, háromszor jelölték Oscar-díjra, s megkapta a Kennedy Központ díját.

Ő a legnépszerűbb, legsikeresebb, legjátszottabb és leggazdagabb amerikai szerző, akinek darabjait világszerte, nálunk is kirobbanó sikerrel adják elő. És végül, de nem utolsósorban ő az egyetlen élő szerző, akiről színházat neveztek el a Broadwayn.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei