Ady-emlékév Debrecenben és Nagyváradon

Közös programokkal emlékezik Ady Endrére halálának 100. évfordulója alkalmából Debrecen és Nagyvárad. Mindkét város jelentős szerepet játszott a magyar irodalom egyik legnagyobb kötőjének életében.

A két város alapvetően baráti viszonyára alapozva Nagyvárad és Debrecen kulturális intézményei egész évre szóló közös ünnepségsorozatot szerveznek, melyben részt vesz a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Szigligeti Színház, a Várad folyóirat és az Ady Endre Líceum, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Déri Múzeum és a Debreceni Református Kollégium Múzeuma.

Nagyvárad

Nagyvárad: felújítják az Ady Múzeumot

Nagyváradon az emlékév rendkívüli programmal kezdődött a költő halálának évfordulóján, január 27-én a Szigligeti Színházban két Ady Endrével foglalkozó előadást tartottak Ki látta Adyt? és Az eltévedt lovas címmel. A tervek szerint az előadásokat Debrecenben is bemutatják. Az előadásokat nyílt felolvasóesttel egybekötött virrasztás követte. Szintén ezen a napon volt a Nagyváradi Állami Filharmónia 140 év 14 hónap alatt című ünnepi sorozatának záró eseménye, A menekülő Élet című Ady-est. A jeles napra a Várad folyóirat egy kizárólag Ady Endrével foglalkozó – közel 60 szerző írásait tartalmazó – különszámmal készült. Ezenkívül az év további kiadványainak mindegyikében kiemelt helyet kap a költő és munkássága. Az ünnepi eseménysorozat tervezett programjai között szerepel Péter I. Zoltán helytörténész Ady Endre teljes életrajzát feldolgozó háromkötetes művének kiadása, valamint – az emlékév szellemiségét megragadva – a város Ady Endre Emlékmúzeumának felújítása. Az Ady Endre Líceum100 nap, 100 Ady verscímmel tervez kiadványt megjelentetni az iskola diákjainak verseiből, továbbá a Filharmóniával együttműködve 100 éves tárgyakat bemutató kiállítást szervez. Az iskola a debreceni Ady Endre Gimnáziummal való együttműködés keretében tanulmányi kirándulásokat és közös rendezvényeket tervez.

Debrecen

Emlékséták, biciklitúra a Nagyerdőbe Ady nyomában

Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, valamint az intézményhez tartozó összes fiókkönyvtár megemlékezik Ady Endre haláláról. A programtervezetben több tudományos-ismeretterjesztő előadás, foglalkozás szerepel debreceni Ady-kutatók és muzeológusok közreműködésével. Az intézmény programjai kapcsolódnak Debrecen nagy rendezvényeihez, többek közt a Debreceni Költészeti Fesztiválhoz (2019. április 8–11.) és az Ünnepi Könyvhéthez (2019. július 12–17.).

A Déri Múzeum is Nagyvárad intézményeivel együttműködve szervezte meg ünnepi rendezvénysorozatát, melyben egyebek közt szerepel az Ady Endre és „Kíváncsi Illi” (Varga Ilona) plátói szerelmi történetét bemutató dráma megíratása és mindkét helyszínen történő felolvasószínházi bemutatása, az Ady és én című beszélgetéssorozat, valamint a költő debreceni és nagyváradi éveit feldolgozó játékos múzeumpedagógiai foglalkozás. Mindkét városban számos olyan épület található, melyek Ady életének fontos helyszínei voltak és alkalmasak művelődéstörténeti séták megszervezésére, Debrecenben a nagyváradi, Nagyváradon pedig a debreceni érdeklődők számára.

A Debreceni Református Kollégium Múzeumban az Ady-emlékév keretében két nagyobb programsorozat lesz: Az Ady mindenkinek című program keretében folytatódik a jól ismert és népszerű Ady-séta, az Ünnepi Könyvhéten pedig ennek biciklis változata a Nagyerdőre vezeti az érdeklődőket. A centenárium napján induló 1 hét – 1 vers – 1 belépő című programmal a joghallgató Ady kollégiumi barátaira és tanáraira is emlékeznek. A fiatalabb korosztályt A mi Adynk című projekttel kívánják megszólítani. A projekt előkészítő foglalkozásokkal nyújt segítséget a diákok munkáiból összeállított tárlat megalkotásához (nyitás: november 22.). A diákok számára kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak Ady a szerkesztőségben címmel. A református egység napján (2019. május 17–18.)  a „Nagy versmondáson” helyi iskolai csoportok részvételével egy debreceni vonatkozású Ady-vers hangzik majd el.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei