A világháló milliárdosai

Kizárólag a saját erejükből jutottak el oda, ahol tartanak

Az internet immár nemcsak a tudást hozza el mindenki számára, hanem vannak olyanok is, akik a világhálónak köszönhetően lettek milliárdosok, és bekerültek a világ 30 leggazdagabb embere közé. Persze mindez nem véletlen, ha hozzátesszük, ott találjuk köztük a Google két atyját, a Facebook megteremtőjét, a kínai internetes forradalom két élharcosát, valamint az e-kereskedelem és a Microsoft alapítóját. Nos, nézzük, kik is találhatók a kilencek listáján!

9. – Ma Huateng (Kína, vagyona: 22,5 milliárd dollár)

A Tencent nevű vállalat alapítója negyedmagával (1998), melyet a logója nyomán a Pingvin Birodalmának ismernek immár világszerte. A vállalat első programja egy csevegőprogram, az OICQ volt, ami meghozta számukra az áttörést: a kínai internetforradalomnak köszönhetően pár hónap alatt 50 millió felhasználót hozott a cégnek. A Tencent – amely mára a világ egyik vezető internetes cégévé vált – üzemelteti többek között az ország egyik legnépszerűbb mikroblogját, több internetes aukciós oldalát, de számos, tízmilliókat vonzó internetes játékot is magáénak tudhat.

8. – Steve Ballmer (Egyesült Államok, vagyona: 27 milliárd dollár)

Mint a Microsoft egyik vezetője vált milliárdossá. 13 éven keresztül volt vezérigazgatója a cégnek, és vagyonát abból szerezte, hogy részvényopciókat kapott az általa vezetett cégtől a menedzsmentösztönző program keretein belül. A sport, azon belül a kosárlabda nagy lekötelezettje, 2014-ben 2 milliárd dollárért vásárolta meg az NBA egyik legpatinásabb csapatát, a Los Angeles Clipperst.

7. – Jack Ma (Kína, vagyona: 35,7 milliárd dollár)

„Őrült Jack Ma”,az Alibaba nevű céget 1999-ben indította, akkor 5 millió dollárnyi tőkét kapott a Goldman Sachstól és 20 millió dollárt Softbanktól. A cég az elmúlt években hatalmasra hízott, 2014-ben véghezvitte minden idők legnagyobb elsődleges részvénykibocsátását. Azalibaba.com a világ legnagyobb online viszonteladói oldala. 2009 végére több mint 40 millió regisztrált felhasználója és 5 virtuális eladói platformja volt, 240 országban folytatott kereskedelmi tevékenységet. A kínai változaton kívül van egy japán verziója is.

6. – Sergey Brin (Egyesült Államok, vagyona: 41,6 milliárd dollár)

A 43 éves Brin a Stanford Egyetemen találkozott Larry Page-dzsel, akivel a Google keresőmotort kidolgozták. Brin jelenleg az Alphabet elnöke, aminek megalapítását szintén Page-dzsel jelentették be még 2015 augusztusában, és a céghez olyan nagyszabású projektek kerültek, mint az önvezető autózás, az automatizált otthonok, vagy épp az élet meghosszabbítása.

5. – Larry Page (Egyesült Államok, vagyona: 42,5 milliárd dollár)

A Google másik kitalálója, Larry Page társával, Sergey Brinnel együtt jelenleg az Alphabet cég egyik vezetője – vezérigazgatója –, aki egykor a most elnöki pozíciót betöltő Sergey Brinnel alapította az internetes keresőóriást.

4. – Larry Ellison (Egyesült Államok, vagyona: 45,3 milliárd dollár)

1977-ben alapította meg szoftverfejlesztő cégét, mely eredetileg a CIA adatbázis-menedzsment projektjeként indult Oracle kódnév alatt. Nagy adakozó, sikeres vitorlázó és repülőgépet is tud vezetni, van két saját katonai gépe is.

3.  Mark Zuckerberg (Egyesült Államok, vagyona: 58,5 milliárd dollár)

A legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook atyja, aki megközelítőleg 1,09 milliárd ember életét változtatta meg azzal, hogy a közösségi média alfáját és omegáját megteremtette és sikerre vitte. Ennyien használják ugyanis naponta a Facebookot.2015 decemberében jelentette be, hogy feleségével még az életük során a vagyonuk 99 százalékát jótékony célra fogják fordítani.

2. – Jeff Bezos (Egyesült Államok, vagyona: 73,1 milliárd dollár)

Az e-kereskedelem úttörője, első cége, az Amazon internetes könyvesboltként indult, mára már valóságos internetes hipermarketté vált, a könyvek mellett mindenféle elektronikai kütyüt, bútorokat, de még borokat is árul.

1. – Bill Gates (Egyesült Államok, vagyona: 85,2 milliárd dollár)

A Microsoft-alapítója, olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows. Jelenleg tanácsadóként tevékenykedik a cégnél, idejét leginkább a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványnak szenteli.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei