A természetes hallás

Érzékeink közül a hallás az első, mely kifejlődik és a magzatot képessé teszi a külvilággal való kapcsolatra. Normális esetben van két jól működő fülünk, mellyel a környezetünkből számos információt nyerhetünk.

Halljuk a madarak hangját, meg tudjuk különböztetni a környezeti zajokat, élvezzük a zenét, vagy halljuk, hogy dorombol a cicánk, de egyre zajosabb világunkban megváltozhat. Már nem csak nagyanyáink problémájává válik a halláscsökkenés. A mindennapok során egyre többet találkozunk olyan tényezővel, mely negatív hatással van a hallásunkra, pedig a fülünknek a tájékozódásban nagyobb szerepe van, mint a szemünknek. Sajnos hazánk lakosságának a 10%-a él valamilyen mértékű hallásproblémával (ebbe beletartoznak a siketek is). A zaj a belsőfül hangfelfogó receptorait, a szőrsejteket pusztítja el, mely visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vezet.

A hallásromlást azért nem vesszük észre azonnal, mert legtöbb esetben nem egyik napról a másikra alakul ki, valamint általában a magas hangoknál kezdődik. Először „csupán” beszédértés-problémával jelentkezik, nehéz elkülöníteni a beszédet a háttérzajtól. Esetenként jóval hangosabbra kell venni a televíziót. Az emberek nagy része ilyenkor még nem fordul audiológushoz, nem megy el hallásvizsgálatra, pedig a folyamatot mielőbb meg kell állítani. A megmaradt hallás egy jól beállított hallókészülékkel – mely a rohamosan fejlődő technológiának köszönhetően ma már szinte láthatatlan is lehet – kitűnően hasznosítható.

A leggyakoribb panasz, mely hozzánk vezeti a betegeket, a hangos tévéhallgatás, a gyakori visszakérdezés, a rossz beszédértés. A konzultációk során kiderül, legtöbbek számára a legzavaróbb jelenség, hogy meghallja, ha beszélnek hozzá, de nem érti pontosan, mit is mondanak neki. Ez vezet ahhoz, hogy csökkent értékű embernek érzik magukat.

A jó hallás autóvezetés közben is nagyon fontos Fotó: Widex

Hallásvizsgálás és igényfelmérés

Első lépés a hallásvizsgálat, majd az igények, szükségletek felmérése. Csupán akkor lehet valakinek segíteni, ha reális elvárásokkal áll a készülékvásárlás elé. (Nem lehet célja senkinek, hogy a forgalmas utca másik oldalán suttogó embereket hallja, értse, mit mondanak.) Cél lehet például az, hogy magabiztosan tudjon ügyet intézni, élni a hétköznapi életet anélkül, hogy kétségei lennének, hogy jól értette, amit mondtak, illetve hogy maradéktalanul felfogott minden fontos információt.

A mi célunk a Widexnél pedig az, hogy olyan megoldást tudjunk nyújtani a hallásvesztéssel élőknek, amivel újra magabiztosak lehetnek, és a lehető legteljesebb életet élhetik. Segítünk elfogadni és megszokni egy olyan eszközt, mely megkönnyíti az életet.

(X)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei