A téli hónapok kedvenc gyümölcse a banán

A banánt nagyon szeretjük édes íze, könnyű szállíthatósága miatt, de egészségünkre is számos pozitív hatással bír. Lássuk, mik ezek!

A banán gazdag fehérje-, kálium-, szénhidrát- és rostforrás, a benne lévő nátrium kulcsfontosságú szerepet játszik az enzimek működésében, a vérszabályozásban és az izmok összehúzódásában. C-vitamint, B6-vitamint, B2-vitamint, B5-vitamint és folsavat is tartalmaz. A banán fogyasztásának egészségügyi előnyeit pedig az alábbiak:

Alacsony vérnyomás

A kálium kulcsszerepet játszik az egészséges vérnyomás szintjének kezelésében. Mivel a banán gazdag káliumforrás, segít csökkenteni a vérnyomást. Hozzájárul az artériák és a vénák feszültségének enyhítéséhez, így a vér jól áthatolhat a szervezeten, ami segít kiküszöbölni az stroke-ot és szívrohamot. Rostja felszívja a felesleges koleszterint az artériákból és az erekből, és tovább csökkentheti a szív- és érrendszerre gyakorolt stresszt.

Az asztma hatékony kezelése

2007-ben a londoni Imperial College által megrendezett kutatás szerint a banán védi a gyermekeket a köhögés és az asztma számos tünete ellen. Azoknál a gyerekeknél, akik napi egy banánt megesznek, 34%-kal kisebb eséllyel jelentkeznek asztmás tünetek, mint a fulladásérzet vagy az erős köhögés.

Székrekedés ellen

A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. Tanulmányok szerint a banán más bélbetegségek kezelésében is hatékony.

Serkenti a memóriát

A gyümölcsben lévő aminosavak és antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az agy egészséges működésében és a memória megőrzésében. Erősíti az idegrendszert és növeli a test szerotoninszintjét, így hozzájárul a jókedv megőrzéséhez.

Csonterősítő

A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. A banánban lévő kalcium a csontok termelésében és növekedésében játszik szerepet. Csökkenti a csontritkulás és az időskori gyengeség kialakulásának esélyét.

Gyulladásgátló

A flavonoidok egészségvédő és betegségmegelőző (antioxidáns, antikarcinogén, gyulladáscsökkentő) hatású természetes növényi hatóanyagok, ezek közül a banánban az úgynevezett miricetin található meg nagyobb mennyiségben. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a duzzanatokat, a gyulladás és az irritáció olyan formáit, mint az ízületi gyulladás és a köszvény.

Javítja a látást

A banán, mint sok más gyümölcs, antioxidánsokkal és karotinoidokban gazdag, valamint olyan ásványi anyagokban, amelyek komolyan növelhetik a szem egészségét. A makuladegeneráció, a szürkehályog, az éjszakai vakság és a glaukóma mindegyike gyógyítható a rendszeres fogyasztással.

Gyógyír lehet gyomorfekélyre

A banánnak antacidhatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteázgátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat.

Enyhíti a menstruációs panaszokat

Segít a fájdalmas és túlzott vérzés enyhítésében a menstruációs ciklus alatt, és enyhíti a menstruáció előtt jelentkező tünet együtteseket (mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, rossz hangulat).

Call Now Button