A szomszéd fűje mindig zöldebb? – Így lehet nekünk is szép gyepünk a kertünkben

A pázsit és a gyep csak a köznapi nyelvben jelenti ugyanazt. A pázsit apró szálú, finom levelű fajokból álló, mindig rövidre nyírt, szőnyegszerű, intenzíven ápolt zöldfelületet jelent. A gyep igénytelenebb, durvább füveket és esetleg más évelőket is tartalmazó, magasabbra hagyott szárú, de rendszeresen ápolt növényegyüttes. Amit nálunk általában pázsitnak neveznek, nem több jól ápolt, szépen nyírt gyepnél. Ezt azonban mi is megteremthetjük a kertünkben.

Akkumulátoros fűnyíró

A professzionális kertészek tudják: a pázsit inkább csak dísz, a gyep pedig arra való, hogy használják is, járjanak rajta, itt focizhatnak a gyerekek. A magyar viszonyok között a pázsitot nem is könnyű kialakítani. Ha valaki a semmiből kezd neki, akkor sok vesződés és anyagi áldozat után is szinte bizonyosan kudarcélmény lesz a vége. Vagy egy szép gyep. A szaklapokban látható gyönyörű zöldfelületeket jellemzően borsos árú, leterített gyepszőnyegekből alakítják ki, fűvetéssel ilyet kialakítani legjobb esetben is évekbe telhet.

A pontosan és időben elvégzett rutinműveletek hosszú sora után lehet a gyep, pázsit olyan, amilyenre mindenki vágyik: zöld, tömött, egyöntetű. Erre a legtöbb kerttulajdonosnak nincs elég ideje. Ezért kénytelen megelégedni a „részleges elhanyagolás és az elvárható gondozás” közötti átmenettel. Már az ápoltság látszatát keltő gyep szerszámainak felsorolása is elrettentő, hát még az a sokféle munka, amelyet ezek segítségével el kell végezni.

Robbanómotoros fűnyíró

A legfontosabb fűápoló eszköz a fűnyíró, amely lehet hengerkéses kézi hajtású, de mozgathatja a forgókést robbanó- és villanymotor is. Ez utóbbiak lehetnek olyanok, amelyekhez dróton érkezik a delej, de az igazán trendi az akkumulátoros változat. Hogy teljes legyen a fűnyírók bemutatása, szólni kell a ritkaságszámba menő légpárnás és kerekes változatokról, valamint a két-, illetve négyütemű motor által hajtottakról. A ferde helyzetben is tökéletes olajozást biztosító gépek a lejtmenetes fűnyíráshoz valók. Vannak gyűjtőedényesek, olyanok, amelyek a nyesedéket oldalt vagy hátul dobják ki, mások mulcsot készítenek. A jobb nyírók mindezt tudják. A típus kiválasztásakor a nyírandó terület nagyságát és a gyepfelület bonyolultságát is figyelembe kell venni. A gép kiválasztásakor érdemes arra is figyelni, hogy önjáró legyen-e. Nagy segítség, ha csak mögötte ballagva irányítani kell a fűnyírót, vagy tolni is. Ez utóbbi egyetlen előnye, hogy ilyenkor a kezelő adja meg a sebességet, nem a gép, mint az előző változatoknál. Aki más, sokféle terepen sokféle gépet próbált, megtapasztalhatta, hogy milyen különbség van első-, hátsó- vagy összkerék-meghajtású géppel füvet nyírni. Mindebből következik, olyan gyártóknál érdemes tájékozódni, mint a Husqvarna, ezek ugyanis teljes szortimentet kínálnak.

Műanyag lombseprű

A fűgereblye vagy lombseprű tavasszal és ősszel nélkülözhetetlen. Használatától jobban megújul a fű, tömöttebb lesz a gyep. A gereblyézés előnye az is, hogy a gyepen hagyott és megszáradt nyesedék sokkal könnyebb és kisebb helyet foglal el, mint a gépi gyűjtővel összeszedett fű.

Öntözés nélkül lehetetlen gyepet fenntartani. A legegyszerűbb öntözőberendezés tömlőből és valamilyen forgó vagy alternáló mozgást végző fejből áll. A bonyolultabb, föld alól előbúvó  rendszereket automata vezérli, ezek pontosan oda és annyi vizet juttatnak el, amennyire szükség van.

Husqvarna szegélyvágó

A szegélynyíró a gyep szélét – ahol a fűnyíró gép mér képtelen pontos munkát végezni – hivatott karbantartani. Van ollóra emlékeztető kézi csettegtető, de kedveltek a damilos villanygépecskék is, de az igazán szép munka a fűkaszától várható.

Kerekes fűlevegőztető

A félhold alakú szegélyvágó a gyepfelület kontúrjait hivatott rendben tartani. Évente egyszer tavasszal kell használni. A gyeplazítót, ami lehet késes gereblyeszerű, szöges henger, esetleg ásóvilla, akkor kell használni, ha megjelenik a moha.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei