A szívünkbe is költöztessünk fényeket adventkor!

Az adventi időszak az egyik legizgalmasabb része az ünnepnek, hiszen ilyenkor már minden nap tele van meglepetéssel. A családban amíg a gyerekek izgatottan várják az ajándékozást, mi felnőttek már erre a csodálatos élményre készülődünk. Ám vajon a lelkünk is készen áll az ünneplésre, vagy a nagy rohanásban most sem jut erre idő? Csokorba szedtünk néhány olyan gondolatot, amin érdemes ebben az időszakban eltöprengeni.

Sok ember életében a karácsony az egyik legfontosabb ünnep. Talán ez az egyetlen nap, amikor félretesszük problémáinkat, találkozunk családunk olyan tagjaival is, akikkel egyébként ritkábban szoktunk. Ennek az ünnepnek egyéni hangulata van, a fenyő illata vagy a fények, a készülődés izgalma, az öröm, hogy adhatunk szeretteinknek, és meghitt órákat tölthetünk együtt velük. Bensőnket áthatja valami különleges érzés, és nemcsak szívünket „öltöztetjük díszbe”. Sajnos sokan az utolsó napokat rohanással töltik, mert még nem vették meg az ajándékot, fogalmuk sincs róla, mi legyen az ünnepi menü, és szentestén örülnek, ha beesnek a fa alá… Pedig ehhez az ünnephez nem illik az idegeskedés, a kapkodás. Örülni kellene egymásnak, kicsit megpihenni, magunk mögött tudni az egész éves őrületet, végre egy jót beszélgetni az ünnepi asztalnál.

Ma már a karácsonynak is megvan a maga pszichológiája – mondta dr. Némedi Franciska pszichológus, aki tíz éve még maga is így gondolkodott és szinte alig maradt ereje az ajándékok átadásához. Akkor megfogadta, hogy legközelebb másként szervezi, mert nem maradtak emlékei, csak végig arra gondolt, hogy tudja majd ezt az ünnepet kipihenni. Az üzletek ugyan az utolsó pillanatig nyitva tartanak, de ne akkorra hagyjuk a vásárlást. A legjobb, ha még december elején kitaláljuk, kinek mit veszünk és a takarítást is megoldjuk. Nem jó, ha a visszaszámlálásos módszert választjuk. Inkább öt- helyett csak háromfogásos ételt készítsünk és próbáljuk szűk családi körben tölteni a szentestét, így még egymásra is jut idő – javasolja a szakember. Felejtsük el az „így kell lennie, mert a családunkban így szokták” frázist. Találjunk ki más menetrendet és ahhoz igazodjunk. Ugyanis ha nem jól gazdálkodunk az időnkkel, idegesek, fáradtak és kimerültek leszünk az ünnepre. Hiába lesz minden a helyén, mégis úgy érezzük, hogy lekéstük a karácsonyt, az ünnep pedig egy ürességet hagy maga után, amit nagyon nehéz később feldolgozni – tette hozzá dr. Némedi Franciska pszichológus.

Vonjuk be a gyerekeket a karácsonyi sütemények elkészítésébe is!

Együtt készülődjünk!

Adjunk a gyerekeknek nagyobb narancsokat és mutassuk meg nekik, hogyan tűzdeljék bele a szegfűszeget! Majd az elkészült műveket akasszuk ki az ablakba, vagy tegyük egy tálba az asztal közepére, hogy illatozzanak! Vonjuk be őket a karácsonyi sütemények elkészítésébe is, készítsünk ünnepi apró süteményt, amelyeket a gyerekek szúrhatnak ki különböző formákkal! Kérdezzük meg tőlük, nem kell-e segítség a családtagoknak szánt ajándékok elkészítésében, A kisebbek rajzolhatnak valami szépet, a nagyobbakkal akár gyertyát is önthetünk. Ha már nagyok, a fenyőfadíszítést is nyugodtan rájuk bízhatjuk. Csomagoljuk be együtt a rokonoknak szánt ajándékot, válasszuk ki közösen a csomagolópapírt, hozzá egy szép masnit, és írjuk meg a kártyákat is! Természetesen azért legyen meglepetés is, hiszen anélkül szertefoszlanak az álmok!

Az aromaterápia sokat segít ilyenkor a napi teendők elvégzésében – tanácsolta Ács Katalin természetgyógyász a seniorplus.hu olvasóinak. A különböző illóolajokkal és teákkal jobban lehet kezelni a stresszt és a karácsony előtti őrületet is jól bírjuk majd. A fontos teendők közé iktassunk be egy kis sétát is. Ugyancsak felüdítő ilyenkor, ha megpróbálunk a nehezebb helyzetekben is mosolyogni – mondta Ács Katalin. Ne hagyjuk, hogy az ünnepek teljesen felrúgják egészséges életmódunkat. Némi kényeztetés ilyenkor is megengedhető. Kapjunk be valami egészséges finomságot és könnyebben mennek a dolgok! A kulcs tehát a mi kezünkben van! Csökkentsük az ünnepi stresszt! Tegyünk lépéseket azért, hogy az ünnep az legyen, aminek lennie kell: szeretet, nyugalom, meghitt, örömteli együttlétek sora!

Karácsonyi illatkeverék

A következő olajokat csöpögtessük bele egy kis üvegbe! Majd jól rázzuk össze és tegyünk belőle az aromalámpába! Miközben nagyon jó illattal árasztják el a lakást, meg is nyugtatnak.

5 csepp ánizs,
20 csepp fenyő,
2 csepp fahéj,
20 csepp narancs,
5 csepp szegfűszeg.

Nem kell ünneplőben feszengeni

Hirdessük ki, hogy nem kell ünneplőbe öltözni, senkitől sem várjuk el, hogy feszengjen. A lényeg, hogy érezzék jól magukat, nem számít, mit viselnek. Főként a kisgyerekek, akiket a szülők egész délután azzal nyaggatnak, csak akkor lesz ajándék a fa alatt, ha felveszed az új ünnepi ruhádat és még a lakkcipődbe is belebújsz. Pedig az szorít, nem kényelmes. Ne feledjük, a karácsony a gyermekek számára a legnagyobb élmény és a sok megszorítás csak beárnyékolja ennek a szépségét. Ha valaki a kedvenc farmerjében jobban érzi magát, akkor ne ragaszkodjunk a sötét öltönyhöz és a kisestélyihez, csak elrontjuk a meghitt hangulatot. Érdemes ezért praktikus ötlettel változtatni az öltözéken. Lehet mindenkinek mókás rénszarvasos papucsot hozatni a télapóval. Így senki sem fogja alulöltözöttnek érezni magát. Vagy varrassunk a nagymamákkal olyan mellényt, amin karácsonyi motívumok vannak, nagyon mókás és senki sem utál majd felvenni! A legfontosabb, hogy ne felejtsünk el nevetni!

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei